Hangmat kleinDit is een bijdrage van Corina de Boer van Touching Child Care.

Verbinding, ontspanning, rust…. Onderlinge kindermassage kan het geven…..
Want……
Kinderen worden vaak overladen met prikkels en beelden. Niet alleen op school, maar ook thuis, bij de kinderopvang, buitenschoolse opvang of op de peuterspeelzaal.
Het resultaat is vaak… vermoeide kinderen met korte lontjes, die moeite hebben om rustig, ontspannen en geconcentreerd te blijven. Ook respect naar elkaar toe laat dan wel eens te wensen over. Een naar woord is zo gezegd en een duw snel gegeven….

Aanraken helpt

Zachte, welgemeende, respectvolle aanraking helpt om kinderen rust en ontspanning te bieden. Bij dit soort aanraking komt o.a. het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon en het hormoon van genezing en herstel genoemd. Het zorgt voor een ontspannen gevoel en brengt verbinding tussen gever en ontvanger.

Hoe werkt onderlinge kindermassage

Het mooie van aanraken is dat je er alleen je handen voor nodig hebt. Met de juiste intentie en respect kun je het dus overal en altijd inzetten.

Thuis kun je bijv. van een verhaaltje voor het slapengaan een kriebelverhaaltje maken, een hoofd- of voetmassage geven aan je onrustige kind of samen een “aanraak” versje zingen.

Op school, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal kan er gebruik gemaakt worden van onderlinge kindermassage en aanraakspelletjes, om rust en ontspanning te brengen en de onderlinge verbondenheid te vergroten.

Onderlinge kindermassage is een vorm van massage waarbij kinderen, vanaf ongeveer 5 jaar, elkaar op speelse manier masseren over de kleding heen.
Aanraakspelletjes zijn spelletjes, rijmpjes en liedjes met een aanraakelement. Je kunt ze één op één doen of in een groep. Ze geven ontspanning en plezier. Aanraakspel zorgt o.a. voor een beter eigen lichaamsbesef en de ontwikkeling van de tastzin. Er zijn spelletjes voor kinderen van alle leeftijden.

Wat is het resultaat

Leerkrachten en pedagogisch werkers, die onderlinge kindermassage en aanraakspel inzetten, geven aan: ‘Het gebruik van deze methode is zeer geslaagd! De kinderen leren op een andere manier met elkaar omgaan. We horen veel positieve geluiden van kinderen én ouders.’
Voordelen zijn onder andere:

  • Kinderen raken vertrouwd met aanraken
  • Ze leren spelenderwijs hun eigen lichaam kennen
  • Ze geven beter hun grenzen aan
  • Ze ervaren meer rust
  • Kinderen kunnen zich beter concentreren
  • Leerprestaties nemen toe
  • Pestgedrag neemt af

Een ontspannen kind staat meer open voor nieuwe indrukken waardoor lesgeven en de sfeer in de kinderopvang meer ontspannen wordt.
Leerkrachten en kinderopvangmedewerkers zijn erg enthousiast: ‘We zien een groep veranderen, kinderen zijn meer betrokken bij elkaar en er ontstaat meer saamhorigheid’.

Wil je meer leren over hoe aanraken rust kan brengen in jouw situatie? Kijk dan eens op de website van Touching Child Care. Deze organisatie ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde, methode voor het basisonderwijs en verzorgt workshops en trainingen voor iedereen die met liefdevolle, zachte aanraking rust en ontspanning wil leren geven, thuis of in een groep.

Lees ook: Zonder buitenspelen meer risico op psychische problemen
Lees ook: Waarom meisjes beter kunnen leren dan jongens

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming.
De link mag gedeeld worden op social media.

Nieuwsgierig?, lees dan over de opleiding tot kindercoach.
De nieuwsbrief en het gratis eboek ontvang je via deze link
Ken je Ik leer leren al? en de materialen van Ninico?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)