Alle processen in de natuur zijn in wezen gelijk. Zelfs de geboorte van een kind kun je vergelijken met de geboorte van een boom.

De eikel groeit aan de boom

Ieder jaar opnieuw begint het groeien van de eikels. Als het voorjaar en de zomer gunstig zijn geweest draagt de eik veel vrucht en zijn de eikels tegen de herfst mooi glanzend en hebben een gezonde hoed.
Na het loslaten van de boom in de herfst is het wachten op vruchtbare grond waarin de eikel zelf kan uitgroeien tot een vruchtbare boom.

Ieder kind wat wordt geboren is in feite al voor 90% af. Alle genen zijn geleverd door beide ouders en tijdens de zwangerschap zijn alle mogelijkheden voor de nieuwe mens in potentie aanwezig. Naast de genetische feiten bepalen de omstandigheden tijdens de zwangerschap met welke mogelijkheden het kind ter wereld komt. Stress, alcohol, roken zijn vooral grote gevaren in deze kwetsbare periode.

De eikel valt in goede grond

Ik weet dat ik vanaf mei mijn tuin goed in de gaten moet houden. De eikels van de herfst daarvoor vallen in goede aarde waardoor ik vele jonge eikenboompjes moet weghalen. Wat mij steeds weer verbaasd is dat ondanks de wortels die soms al moervast in de grond zijn gegroeid, de eikel nog steeds deel is van de plant.

De jonge boompjes die aan mijn aandacht ontsnappen krijgen te maken met verstikking door andere planten, met te weinig licht en lucht zodat de jonge boompjes vele ontberingen moeten doorstaan om te kunnen groeien tot een grote volwassen boom.

Zo is het ook met onze kinderen. Het ene kind lijkt na een paar jaar veel meer geworteld in het leven dan het andere kind. Om nog maar niet te spreken over moeilijke omstandigheden waar veel kinderen mee te maken krijgen in de loop van hun kinderjaren: ziekte, stress, echtscheiding, aanleg voor dyslexie of adhd, en helaas krijgen nog teveel kinderen te maken met verwaarlozing of mishandeling.

De 10% die ieder mens overblijft om te worden tot die ene karakteristieke mens is afhankelijk van de omstandigheden. Cruciaal is of deze optimaal aansluiten bij de 90% aanleg en potentie.
Want een eikel zal nooit een exotische bananenboom worden, sterker: de eikel zal in tropische omstandigheden vast niet tot een trotse grote eik uitgroeien.

Scheefgroei

Hoe we het wenden of keren, het jonge boompje zal te maken krijgen met moeilijke omstandigheden: de ene jaarring zal breder worden dan de ander door een slechte zomer, een blikseminslag, beschadiging van bast of wortels. En na verloop van tijd zal de boom een snoeibeurt nodig hebben om hem te verlossen van oude belastende takken en volop kansen te geven voor nieuwe ontwikkeling en hernieuwde groei.

Onze kinderen zullen ook moeten dealen met de omstandigheden die hen zullen overkomen. De pdd-nos’er of adhd’er die in een heerlijk vrij en los gezin terecht komt, kan een zware wissel trekken op zijn ouders en hemzelf doordat juist hij structuur nodig heeft. En zo zal een kleine ontdekker zich wellicht beknot voelen in een gestructureerd gezin.

…… Het kan verkeren………..

In ieder gezin zal het moment eens aanbreken dat ouders hun kroost zullen moeten “terugsnoeien” om te voorkomen dat er scheefgroei ontstaat.
Raar genoeg zijn dit vaak de momenten die voor veel ouders uiterst pijnlijk voelen, maar die noodzakelijk zijn voor het gezond verder groeien van hun kroost.

En na vele jaren wordt de boom volwassen en hoeft hij alleen maar steeds meer te worden van datgene wat hij in aanleg al was. Hij draagt vrucht voor nieuwe bomen en zo gaat het leven verder in een nieuwe cyclus.


Lees ook: Wanneer kan je kind alleen op vakantie?
Lees ook: Kwestie van karakter
Lees ook: Pedagogiek van opa
Lees ook: Op vakantie met gescheiden ouders
Lees ook: Vakantiemeisje in de regen
Lees ook: Waarom is verliezen zo belangrijk?
Lees ook: Presteren door te concentreren
Lees ook: Doe de cupsong
Lees ook: Buitenspelen
Lees ook: Brrrr… Zwemles
Lees ook: Sport je kind als een aap of een giraf?
Lees ook: Ouderschap is voor de toekomst
Lees ook: Wie zorgt er voor de sporttas?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)

</