Kinderen hebben te leren voor zichzelf op te komen. Er zijn vele weerbaarheidsprogramma’s, maar vaak hebben ze niet het gewenste effect. Weerbaarheid komt voort uit voldoende zelfvertrouwen en assertief gedrag wat voorkomt dat je gepest wordt. Kinderen leren dat pas als ze zichzelf durven vertrouwen en dit ook leren uiten.

De ideale houding die wij als mens kunnen hebben is stevig staan voor wie en wat wij zijn in contact met de ander. Kinderen kunnen dit leren als wij een goed voorbeeld geven. En dat valt nog niet altijd mee.
Er zijn pakweg drie bewegingen:

  • Agressief
  • Sub assertief
  • Assertief

Wanneer kinderen assertief kunnen reageren, kunnen ze ook rekening houden met een ander en daar worden kinderen werkelijk gelukkiger van. Juist het van betekenis zijn voor een ander maakt mensen gelukkig. Het alleen opkomen voor de eigen belangen maakt eenzaam. Het is daarom van belang dat we kinderen leren assertief te zijn, zodat ze zowel een afweging maken over hun eigen belangen en die van anderen. Zo groeien kinderen op met een gezond zelfbewustzijn en vertrouwen in henzelf en anderen.

Lees ook: Je grenzen bewaken
Lees ook: Wie heeft de regie in huis?
Lees ook: Boos kind en onmachtige ouders
Lees ook: Bange kinderen, bange ouders

Kijk voor meer informatie over de praktijk, het gratis eboek, kindercoachmaterialen, de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach en nog veel meer op de website van Tea Adema


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)