Het schopt en slaat, het bijt, het gilt of gromt, het jengelt of dreint of het slaat speelgoed of meubilair kapot. Ze noemen het flippen, door het lint gaan of uit de plaat gaan.

Boosheid is een thema dat veelvuldig aan de orde komt in de praktijk voor kindercoaching. Niet alleen kinderen kunnen er wat mee, maar ook even zo veel ouders vertellen in de praktijk hoe ze soms tekeer gaan als ze boos zijn. En ze vertellen erbij hoe ze er al dan niet mee omgaan.

Hoe coach je boosheid

Dat wat het meeste opvalt aan boosheid is het zichtbare gedrag. Dat is altijd het begin van de coaching. Daarna is het een kwestie van het inzichtelijk maken van wat er kort vooraf gaat aan de boosheid, de gedachten en gevoelens die een rol spelen en het inzichtelijk maken van de escalatie. Boosheid escaleert altijd, dus dat is een mooi gegeven om uit te diepen.

Met de thermometer in de hand en het gesprek een beetje tussen ouder en kind laten ‘pingpongen’ kom je veel te weten. Je krijgt daarmee een prachtige beschrijving van het patroon van boosheid binnen het gezin.

Als je ook nog in kaart brengt hoe het lichaam reageert op boosheid, welke zaken en personen behulpzaam zijn, maar vooral ook hoe de boosheid gezonder geuit kan worden, heb je grote stappen gezet.

Regelmatig heb ik het meegemaakt dat na een enkele sessie het probleem boosheid binnen het gezin volledig van de agenda verdween. Terwijl het tot die tijd een pittig dagelijks terugkerend fenomeen was.

Maak het zichtbaar en (be)grijpbaar

Het is erg behulpzaam alle stappen met betrekking tot het gedrag, het denken, het voelen, de vaardigheden die al aanwezig zijn en ook de ideeën over wie iemand wil zijn in kaart te brengen. Ouders maken in het bijzijn van hun kind meestal aantekeningen zodat thuis het veranderingsproces verder kan gaan.

Het is nu eenmaal zo dat thuis het echte werk moet gebeuren. Daar gaat verder wat binnen de praktijk voor kindercoaching werd aangetikt.

Ik miste echter een makkelijk overzicht om alles op een rij te houden en ook andere kindercoaches vroegen mij daar regelmatig naar. Daarom heb ik onlangs een handig werk/invul boekje gemaakt dat kind en ouders mee naar huis kunnen nemen. Zo kunnen kind en ouders ook thuis nog verder gaan met het in kaart brengen van het leren uiten van boosheid.

Daarmee is het boekje niet alleen een invulboekje, maar vooral een nadenkboekje om bewust te worden hoe je kunt omgaan boosheid zonder nare bijwerkingen. :-)

Want niet alleen het kind, maar ook de ouder heeft zijn eigen thermometer op het gebied van escalerende boosheid. Dat is ook héél interessant om samen in kaart te brengen.

Vrijwel altijd ‘wint’ de ouder het qua mogelijke stijging van de temperatuur en intensiteit op het gebied boosheid. Voor de ouder is het soms best confronterend te merken hoeveel last een kind kan hebben van de boosheid van een ouder.

Vele niveaus van boosheid

Als een ouder ervoor openstaat is het daarnaast heel vruchtbaar om het in een apart gesprek erover te hebben hoe het kind de ouder spiegelt. Ik stel dan vaak de vraag: “Waar ben jij boos over in je leven?” en “Hoe laat de boosheid van je kind jou in je eigen spiegel kijken?”

Soms ga ik een een gesprek met de ouders nog een paar stappen verder om te kijken hoe in een hele generatie en familie om wordt gegaan met boosheid. Dat maakt dat er vele niveaus zijn waarop je het thema boosheid kunt beschouwen.

Werkboekje “Ik ben boos”

Voor kinderen geldt dat ze als ontwikkeltaak hebben: het leren omgaan met emoties. Boosheid is daarvan een hele belangrijke emotie. Het boekje ” Ik ben Boos” is speciaal ontwikkeld om kinderen en ouders inzicht te verschaffen en een helpende hand te bieden bij deze belangrijke ontwikkeltaak..

Door 14 invulpagina’s wordt duidelijk hoe het zit met alle facetten omtrent het uiten van boosheid, én is er een actieplan gemaakt waar ieder mee uit te voeten kan.

Zodat het schoppen, slaan, gillen, dreinen, huilen en stampvoeten tot het verleden kan behoren en boosheid er gewoon even is en voorbij kan gaan.

Het boekje is voorzien van illustraties door Jan Nicolay en Nynke Beeksma die ook de vormgeving heeft gedaan.

Waar kun je het digitale boekje “Ik ben boos” kopen?

Je kunt het boekje bestellen via de webshop van onze partner Ninico Kindercoachmaterialen.

Klik hier om het boekje te bestellen

Ouders kunnen dit boekje digitaal bestellen, maar ook kindercoaches, leerkrachten en andere begeleiders van kinderen kunnen de PDF bestellen van dit boekje op A5 formaat. Deze PDF kan steeds opnieuw worden uitgeprint. We moedigen kindercoaches en andere begeleiders van harte aan dit boekje mee te geven aan het kind en hun ouders, zodat ze er thuis houvast aan kunnen hebben.

Klik hier om het boekje te bestellen

Auteursrecht: digitale verspreiding is niet toegestaan
De PDF (voor inbinden met nietmachine of voor inbinden met een ringband) wordt via de mail toegezonden na betaling in de webshop en mag onbeperkt in zijn geheel worden uitgeprint en in geprinte vorm worden verstrekt. Op de digitale PDF rust echter auteursrecht: digitale verzending of verspreiding is dus niet toegestaan.


Lees ook: Een heel boos kind
Lees ook: Wel of geen boksbal bij boosheid?
Lees ook: 3 andere manieren in de plaats van een corrigerende tik
Lees ook: Ontspoorde puber na echtscheiding
Lees ook: Kijk in de spiegel bij boosheid


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)