De trouw bericht over een onderzoek van ouders online en het blad “Mijn geheim”. Hieruit komt naar voren dat de moeders van tegenwoordig tevreden zijn met zichzelf en over de resultaten van hun opvoeding. Ook ervaren moeders de opvoeding niet als zwaar.
Mooi nieuws toch?

Pedagogische tik

Pedagoog Peter Cuyvers voerde het onderzoek uit en ontdekte dat op de zogenaamde pedagogische tik een enorm taboe rust. Iedere ouder verliest wel eens zijn zelfbeheersing en een tik komt in de beste families voor. Wel hebben ouders veel spijt als ze een klap hebben uitgedeeld.

Ik denk dat dit klopt. De ouder die nooit uit zijn slof schiet wil ik wel eens meemaken.
Sterker……, als deze bestaat ben ik geneigd ernstig medelijden te hebben met het kind.
Een ouder die zijn zelfbeheersing eens verliest, mag je bekijken als iemand die enorm betrokken is op zijn kind. Normaal gesproken kun je ervan uitgaan dat de ouder gaat flippen als het kind iets doet, zegt of laat wat enorm belangrijk is. Het kind is het dus op dat moment waard om flink kwaad op te worden.
En dat is beter dan onverschilligheid, de rug toekeren of de “laat maar gaan houding”. Die laatste is pas echt rampzalig en zou wat mij betreft passen in het rijtje kindermishandeling. Net zoals het overigens kindermishandeling is als ouders er een gewoonte van maken om te flippen en dit afreageren op hun kind.

Onderzoek?

Blijft natuurlijk wel de vraag welk onderzoek nu eigenlijk representatief is voor de ouders in de huidige tijd. Het onderzoek over opvoedingskramp of dit onderzoek wat me heel reëel voorkomt.
Of zou de doelgroep uit het onderzoek het verschil maken? De belaste ouders met hoge verwachtingen en moderne eisen uit het eerste onderzoek. Of de ouder die misschien minder hoge eisen aan zichzelf en zijn kinderen stelt uit het tweede onderzoek.
Mijn gevoel zegt dat de doelgroep onder de ouders wel eens het verschil zou kunnen duiden.
Mijn persoonlijke uitslag zou dan ook zijn dat over het geheel genomen ouders tevreden zijn over hun leven, kinderen en de opvoeding van hun kroost en zo nu en dan aanlopen tegen de grenzen van hun kunnen en de eisen van de maatschappij.

Het lijkt net het echte leven……….., hoe mooi is het toch……..

Lees verder over de pedagogische tik en in de categorie opvoeden in deze tijd.
Heb je opvoedtips of hulp nodig als het even tegenzit, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching. Wil je leren hoe je ouders kunt ondersteunen in hun opvoedtaak, kom dan naar de opleiding tot kindercoach.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)