Ik kan me herinneren dan ik lang geleden een kind intensief begeleide op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Dit kind had vele moeilijkheden, maar ik ontdekte al snel dat de ze een intern zonnetje had wat prachtig kon stralen. Op een dag ontdekte ik dat me niets teveel was als zij maar ging stralen.
Mijn dochter
Nog steeds kan ik blij worden toen ik dit zonnetje ook bij mijn dochter herkende. Vooral toen ze peuter was en we samen ‘s ochtends pauze hadden. Ik een kop koffie en zij drinken en iets lekkers. Natuurlijk deden we dan een spelletje. Ook al was de dag nog zo donker, wanneer zij in volle overgave blij een balletje terug gooide, dan kwam het mij voor of letterlijk de zon in de kamer tevoorschijn kwam. Ik keek dan wel eens om me heen of het echt lichter werd.
Toen ze groter werd en mij tijdens het spelen op het pad of op het schoolplein ontdekte, stopte ze altijd even haar spel, keek me aan en zwaaide terwijl ze riep: “Hoi Memmie…”.�
Gelukkig heeft ze altijd haar pretoogjes gehouden, maar mijn grootste angst was en is nog steeds dat die lichtjes zullen verdwijnen.
Blije kinderen
Door de jaren heen is het me opgevallen dat kinderen die een zogenaamd gemakkelijk karakter hebben, meer opgeruimd en blij lijken te zijn. Ze ontvangen gemakkelijker complimentjes en krijgen over het algemeen positievere feed back. Net zoals je in een negatieve vicieuze cirkel kunt zitten, lijken deze kinderen het patent te hebben op een positieve cirkel.
Kinderen die het moeilijk hebben, lijken minder plezier te hebben. Dit hoeft echter zeker niet het geval te zijn.
Nog steeds betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik alles uit de kast haal om een kind een glimlach te ontlokken. Zeker wanneer ik soms hele moeilijke gesprekken met kinderen moet voeren over pijnlijke onderwerpen, sluit ik niet eerder af dan wanneer er minstens één glimlach is gepasseerd.
En ik moet zeggen: Ik wil graag geloven dat me dit altijd lukt.
In ieder geval motiveert een paar stralende kinderogen mij buitengewoon, maar soms is het allerkleinste glimlachje in een mondhoek de grootste beloning van de week. :-).
Lees ook: Maakt je kind huiswerk als giraf of aap?
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: Wie doet de sporttas?
Lees ook: De pedagogiek van opa
Lees ook: Tweetalig opvoeden is goed voor de hersenen
Lees ook: Dwingende kinderen en slappe moeders
Lees ook: Brrrr… Zwemles
Lees ook: Omdat ie leuk is… het opvoeden van onze pup..
Lees ook: De puberkamer
Lees ook: Waarom is verliezen zo belangrijk?
Ken je Ik leer leren al?
Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? Vraag de nieuwsbrief aan van de praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach.
Materialen voor kindercoaching koop je bij Ninico
De illustratie is van Aly Westerhuis
Geef een reactie