In de decembermaand met Sinterklaas en kerst om te vieren worden de meeste spelletjes verkocht.
Samen spelen is leuk en gezellig en vaak ook nog leerzaam. Mensen en vooral kinderen hebben als één van de belangrijkste basisbehoeften om ergens bij te horen. In ieder van ons zit van nature de drang tot samenwerken, gewoon omdat het prettig is om bij elkaar te zijn.
Gek genoeg ligt in onze maatschappij de nadruk op het individu en je onderscheiden van ander.
In spelen komt dit tot uiting door middel van competitie. Bij de meeste spelletjes staan de regels vast en is het doel winnen. Opvallend is dat spelletjes gemaakt worden door volwassenen vóór kinderen.

Hoezo gezellig spelletjes doen?

Wat we ons niet altijd realiseren is wat we misschien ongewild onze kinderen leren via deze spelletjes, nl:
*   je moet tegen je verlies kunnen, een heel naar gevoel wat we ook nog eens horen te onderdrukken.
*   de zwakke plek van anderen leren vinden om zelf te kunnen winnen.
*   dat het leuk is om te winnen van een ander, ook als die er geen plezier in heeft. 

Geen wonder toch, dat veel spelletjes eindigen met het bord door de kamer en boze gefrustreerde kinderen?
Competetitie levert inherent negatieve gevoelens op en afgescheidenheid. Daarnaast levert de mogelijkheid van verliezen en/of falen alleen al veel stress op bij een groot aantal kinderen.

Om ervoor te zorgen dat de sfeer goed blijft in deze decembermaand kunnen we de uitdaging aannemen en onze kinderen vragen spelletjes te bedenken of van bestaande spelletjes van spelregels te wijzigen. De enige voorwaarde is dat iedereen mee mag doen en dat iedereen wint.

Alles is mogelijk en het toverwoord is samen.

Ik durf wedden dat kinderen deze uitdaging met veel meer gemak aankunnen dan we vermoeden. Want denk maar eens terug aan een moment dat een groepje kinderen begint te spelen: vrijwel altijd verzinnen ze iets waardoor iedereen mee kan doen.
En anders hierbij een paar tips van earthgames: bouw samen een kunstwerk van bamboestokken of postelastieken,  maak een knikkerbaan, zorg ervoor dat je van punt A naar B gaat zonder de vloer te raken en help elkaar daarbij. kook samen of maak samen muziek.

Dus….. zorg voor goede voorwaarden rondom spelen. Het is bewezen dat dopamine, wat tijdens het spelen vrijkomt in de hersenen, ons laat genieten en blijdschap en welzijn laat ervaren. Spelen is nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen en spelen is nodig voor de sociale ontwikkleing.
Als we door samen spelen meer nieuwsgierigheid, innerlijke vrede, waardering, liefde, creativiteit en blijdschap voelen door de verbondenheid met anderen zijn we in de meest natuurlijke staat om te leren.
En meer hebben onze kinderen niet nodig: verliezen en competitie komen helaas vanzelf wel op de levensweg, dat mag bij het spelen nog lekker lang achterwege blijven.
Lang leve de gezelligheid en harmonie in de decembermaand die voor ons ligt…..

Kijk voor meer informatie en speelgoed op Earthgames


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)