Heb je er wel eens over nagedacht wat voor jou het allerbelangrijkste is binnen de opvoeding van je kinderen?
En hebben jij en je partner er wel eens serieus bij stil gestaan of dat wat voor jullie van grote waarde is, hetzelfde is?
Wist je dat de meeste ruzies tussen mensen, en of het nu gaat om je partner of collega, hun oorsprong vinden in een verschil in waarde ofte wel dat wat je belangrijk vindt?
En je kind, wat vindt die belangrijk. Want ook dat verschilt per leeftijd. Een peuter heeft andere belangen dan een puber.

Als je er eens even langer over nadenkt, welke waarden komen je dan bekend voor: liefde, respect, samenwerken, matigheid, oprechtheid, doelgerichtheid, dankbaarheid, geduld, gehoorzaamheid, netheid, vertrouwen, plezier, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid, rechtvaardigheid enz, enz.

Maak voor jezelf eens een lijstje met dat wat voor jou van grote waarde is in het dagelijks leven, datgene waarvoor je door het vuur gaat. En kijk dan naar een verschil in de context. Want het zou kunnen dat liefde binnen je gezin belangrijker is dan doelgerichtheid. Dat laatste past misschien meer bij je werk.

TIP: Ga er eens samen met je partner voor zitten en als je grotere kinderen hebt kunnen zij ook meedoen. Maak ieder een lijstje met belangrijke waarden en vergelijk deze.
Uiteindelijk kun je een lijstje maken met de 5 belangrijkste waarden die speciaal voor jou gezin zijn.

Je kunt met elkaar afspreken om de komende tijd te bekijken of jullie samenwerking binnen het gezin voldoet aan jullie waarden. Waar je partner bijvoorbeeld gehoorzaamheid belangrijker vindt dan geduld kun je hier rekening mee houden. Een conflict hoeft dan minder hoog op te lopen omdat je inmiddels meer begrip (mooie waarde!!) hebt voor de ander.

Wil je inspiratie opdoen kijk dan hier voor het deugdenproject in Nederland. Het is door de VN uitgekozen als het beste opvoedprogramma ooit. Het project inspireert wereldwijd mensen – jong en oud – goede karaktereigenschappen/deugden dagelijks tot leven te brengen in het gezin, op school, het werk, de samenleving en in de politiek. Het brengt respect, begrip, ondersteuning en harmonie in communicatie en relaties. In 2009 bestaat Stichting Deugdenproject Nederland 5 jaar.

De Praktijk voor Kindercoaching gebruikt de prachtige deugdenkaarten binnen de praktijk.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)