Regelmatig kwam de vraag terug gedurende deze opleiding. Hoe kun je kindercoach worden binnen vijf dagen?
Deze vraag kregen meerdere cursisten voorgelegd nadat ze zaken anders aanpakten en enthousiast vertelden over hoe je problemen met betrekking tot ouders en kinderen ook anders kunt bekijken en benaderen.
Het zegt heel veel over de onbekendheid van het vak van kindercoach. En als iets onbekend is, is het in Nederland al snel onbemind en dus moet je je verdedigen. Iets waartoe de cursisten zich zo nu en dan gedwongen voelden, maar gelukkig kwamen we tot de conclusie dat het meer plezier oplevert om gewoon de nieuwe vaardigheden en kennis in praktijk te brengen.
En dat doen deze cursisten met veel plezier en enthousiasme! Het is toch een groot compliment dat het kennelijk opvalt in de omgeving van deze cursisten dat ze met iets anders bezig zijn?

In vijf dagen kindercoach?

Wat de criticasters vaak vergeten (en de cursisten helaas ook nog wel eens :-)), is de enorme hoeveelheid ervaring die al aanwezig is bij de start van de opleiding.
Want wat te denken van 10 tot 20, 30 jaar onderwijs of kinderopvang ervaring, van jarenlang liefdevol werken met de sunrise methode met autistische kinderen die daardoor openbloeien, van tig jaar werken als therapeut, hr-manager, logopedist, ambulant werker, psycholoog en vele andere beroepsgroepen die te maken hebben met kinderen en ouders.
En de vergeten groep “oude” kleuterleidsters. Heb je ooit geweten hoe ongelooflijk veel kennis en ervaring zij hebben? Iets wat we nu meer dan ooit nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling van kinderen in balans?
Al die mensen hoef je geen jarenlange opleiding te bieden, die hoef je alleen nog maar contact te laten maken met hun kennis, hun passie en hen te laten zien en ervaren welke nieuwe mogelijkheden er zijn om kinderen en ouders te begeleiden.
En die nieuwe mogelijkheden zijn kinderen begeleiden op een coachende manier, vaak gewoon binnen je eigen werkveld. Dat is ook en vooral kindercoaching
En mensen die een carrière switch maken kunnen alle specialisaties volgen op het gebied van oplossingsgericht werken, systemisch/contextueel werken en studie en doe-dagen voor verschillende doelgroepen. Ik hoor regelmatig hoeveel deze vervolgopleidingen nog toevoegen aan de al aanwezige kennis en ervaring. Ook zeer ervaren professionals vinden vele eye-openers in deze vervolgopleidingen.
Bovendien is het na de opleiding nog lang niet afgelopen. Bol.com verdient een vermogen door de uitgebreide literatuurlijsten. De (observatie) opdrachten geven ook nog lang stof tot nadenken en oefenen. Want het wordt pas echt leuk na de opleiding wanneer je alles in de praktijk kunt toepassen.

Gecertificeerde cursisten

Met veel genoegen mocht ik al deze geweldige vrouwen een certificaat uitreiken. Het was een bijzondere groep in een voor mij bijzondere periode. Het onderling vertrouwen en de uitwisseling van ervaringen gaven een prachtige veilige sfeer. En het mooie weer van de afgelopen tijd gaf natuurlijk een extra dimensie doordat we fijn buiten konden oefenen en eten.

Aly, het was een genoegen je weer te zien en geweldig om te horen hoe je nu al anders kijkt naar de kinderen die jij met zoveel inzet begeleidt in jullie kunstworkshops.
Alie en Eva, voor jullie was deze opleiding een eerste stap op weg naar andere doelen. Ik heb er volledig vertrouwen in dat jullie de volgende stappen gaan zetten en ik heb grote bewondering voor jullie dapperheid en zorg voor jullie naasten.
Angelique en Erica, voor jullie weet ik het zeker, de veiligheid die jullie bieden aan de zogenaamde drukke kinderen zal voor hen heel koesterend zijn. Jullie zijn er geknipt voor!
Annet en Laura, jullie zijn een dijk van een juf waar nog vele kinderen en jongeren van gaan profiteren, ongeacht welke rol je gaat vervullen. Jullie staan aan het begin van jullie mogelijkheden die je zonder meer in je draagt.
Lineke, de liefde en je hart voor de bijzondere doelgroep waar jij mee werkt gaat je de volgende stap wijzen. Laat je vooral leiden door het plezier wat je hebt in dit werk. De gezinnen waar je komt mogen van geluk spreken.
Liza, wat moet ik nog toevoegen aan jouw prachtige uitstraling. Als je al zoveel jaar werkt met de sunrise methode dan ben je een top-expert in observeren, in aansluiten, maar vooral in het tegemoet komen aan wat kinderen in de diepste essentie nodig hebben.
En de dames :-) Lieneke, Marian en Sjoukje. Het was een cadeau om jullie in de groep te hebben. Zoveel levenservaring naast alle kennis. Het is een ernstige misvatting dat je na je 50-ste klaar zou zijn met werken en leren. Jullie bewijzen het tegendeel. Geweldig om jullie leergierigheid en nieuwsgierigheid te zien.
Ik dank jullie heel hartelijk en tot ziens.

Lees ook: De opleiding tot kindercoach
Lees ook: De vragen en antwoorden over de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Andere gecertificeerde kindercoaches
Lees ook: Bij- en na-scholingen voor de kindercoach

Wil je de nieuwsbrief ontvangen, geef je dan op via de website van de praktijk voor kindercoaching.
29 april 2011


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)