Regelmatig verschijnen er verontrustende berichten in de media rondom game verslaving. Deze vorm van verslaving is nog relatief onbekend, maar daarom niet minder ernstig.

Wie

Naast volwassenen zijn het vooral jongens die game verslaafd zijn, er zijn zelfs al kinderen van 8 jaar die verslaafd zijn. Onder meisjes komt het relatief weinig voor.

Wat

Een game verslaving begint vaak onschuldig met spelletjes op de gameboy, nintendo of X-box en gaat dan langzamerhand over in bijvoorbeeld internet spelletjes. Deze worden alleen of in een groep gespeeld. Vele uren per dag worden doorgebracht achter één of andere spelcomputer. Je kunt spreken van dwangmatig gedrag en er zijn veel overeenkomsten met een gok en drugsverslaving.

Gevolgen van een game verslaving

De verslaafde gaat steeds meer last krijgen van obsessieve gedachten als bijvoorbeeld: “Straks ga ik winnen”. Om geconcentreerd te blijven wordt steeds vaker naar middelen gegrepen zoals red bull, overmatig koffie, blowen, sigaretten en uiteindelijk soms cocaïne.
Doordat de gameverslaafde zich steeds dieper in zijn spel terugtrekt, ziet hij zijn medemensen niet meer staan en is niet langer ontvankelijk voor normaal menselijk contact. Dit betekent dat de verslaafde steeds verder wegzakt in een isolement doordat contacten met school, familie en vrienden wordt vermeden. Er is domweg geen tijd meer voor.
Gewoonlijk zal iemand net als bij een andere verslaving heftig ontkennen dat er sprake is van een verslaving.

Jongeren die door hun ouders worden gedwongen de computer te verlaten kunnen zo heftig reageren dat ze hun agressie op ouders richten. Een slecht humeur is inmiddels dagelijkse kost voor mensen die niet meer kunnen stoppen met hun games.
Game over komt in hun woordenboek niet meer voor.

Gezondheidsproblemen

Door het gebruik van vele stimulerende middelen om vooral het koppie erbij te houden, wordt de gezondheid van de spelers er natuurlijk niet beter op.
Daarnaast leerde een Britse studie door professor Nicholas Clarke dat rachitus weer in opmars is. Dit is een inmiddels verdwenen ziekte uit de 19e eeuw die werd veroorzaakt door armoede. Door een tekort aan vitamine D en zonlicht is er sprake van een verminderde bot en spieropbouw.
Een ernstige ziekte die veel gevolgen heeft voor de gezondheid. Deze ziekte komt eveneens steeds vaker voor bij allochtone vrouwen die niet buiten mogen komen, ofwel volledig gesluierd hun donkere weg moeten zien te vinden.

Wat te doen?

Ouders kunnen hun kinderen van jongs af aan spelregels opleggen over computergebruik. Dit kan gaan over hoeveel tijd besteed mag worden aan computeren, wanneer, met wie en wat.
Met pubers kun je in gesprek gaan over hoe ze hun leven willen inrichten en hoe computeren daarin past. Pubers zullen moeten leren hoe ze met vrijheden en verplichtingen om willen gaan en kunnen daarin meestal wel wat ondersteuning van ouders en leerkrachten gebruiken. Het gaat dan om organiseren, structureren en plannen van verschillende taken en prioriteiten.
Daarnaast is het voor sommige (verslavingsgevoelige) pubers misschien gewoon nodig om bepaalde computer activiteiten te verbieden.
Eigenlijk niets nieuws onder de zon, gewoon blijven doen zoals je altijd deed als ouder en heel misschien een beetje extra opletten hoe je kind omgaat met nieuwe technologie.
En let in de komende vakantie eens op het aantal uren computergebruik en vraag je af hoe dit in verhouding staat tot andere activiteiten.

Inmiddels is er een boek geschreven na onderzoek,  door J. Lemmens: Gameverslaving, waarin alle aspecten van dit nog vrij onbekende fenomeen worden beschreven.

Lees meer in categorie pubers en wist je dat?
Voor een verslaving is specialistische hulp noodzakelijk, maar heb je vragen of wil je eens en gesprek dan kun je een beroep doen op de praktijk voor kindercoaching.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)