Dit is een gastblog van Mariette Dietz
Wat zijn jongens toch lekker simpel. Bij onze zoon van 8, gek op rekenen en op pleasen,
werkt opruimen als volgt: “Ik vind mijn kamer nu 55%, en jij? Ik ga zorgen dat het binnen 15 minuten 80% wordt!” Ideaal! Maar dan onze dochter van 7: ze heeft een hekel aan opruimen. Sterker nog, ze houdt juist van troep maken. Of ze nu haar kleren uitdoet, van speelgoed verandert, een boekje uit heeft, of gewoon iets zoekt: alles belandt steevast op de grond en blijft daar liggen. Opruimen: ho maar. En wij gaan het echt niet voor haar doen… Gelukkig heb ik nu ook voor haar dé oplossing gevonden!
Opruimen tot nu toe…
Al jaren springen wij als ouders met regelmaat behendig over al haar troep, wanneer we ’s morgens haar gordijnen willen opendoen. En als ik eens in de zoveel tijd roep dat ze moet opruimen, is ze binnen 2 minuten klaar, heel verdacht. Ik open dan een tas, of een kast, of ik gluur onder haar bed, en ik zie dat ze de bezemmethode goed beheerst. Een andere tactiek is schaamteloos delegeren: dan komt er een welwillend vriendinnetje, dat zich vrijwillig laat commanderen door onze dochter vanaf haar bed. Ze wil het niet, en voor haar gevoel kán ze het niet. Ze mist ook gewoon het overzicht en weet niet waar ze moet beginnen.
De kindercoach en haar speeltjes
Als (kinder)coach heb ik het nodige leuke werkmateriaal in huis. Waarom zou ik dat niet eens loslaten op onze dochter die maar niet wil opruimen? Ik pakte de ’taart met rood en groen’ erbij: een houten cirkel, als een taart verdeeld in 12 stukken, met aan de ene kant rood en aan de andere kant groen. Oorspronkelijk bedoeld om mensen inzicht te geven hoe groot een probleem is in verhouding tot het geheel. En om ze te laten voelen en zien wat het effect is van de afzonderlijke stappen die je benoemt: om de beurt draai je ze van rood naar groen.
Opruimen met een taart?
Ik legde de taart op haar bed met de rode kant naar boven. En ik vertelde haar dat telkens als we een onderdeel van haar kamer hadden opgeruimd, we een stukje groen mochten maken. Ik stelde voor dat zij de boekjes opruimde, en ik haar kleren, en wie er klaar was mocht een blokje draaien. Daarna bespraken we twee nieuwe deelgebieden. En zo werkten we ons door haar hele kamer heen. Ze kreeg er lol in, en nam de regie over. Een paar weken later vroeg ze er zelf om: ik wil met die blokjes opruimen. En weer deden we het samen, zij bepaalde wie wat deed.
Helemaal zelf
En nu komt het mooiste: vorige week zei ze – toen het thema weer eens ter sprak kwam – “Ik hou niet van opruimen, maar met die blokjes van jouw coaching vind ik het wel leuk”. Ik stelde voor dat ze die erbij pakte. Ze vroeg of ik weer kwam helpen en ik zei: ‘Nee ik ga in de kamer hiernaast de was opvouwen’. Ze ging van start, en kwam telkens melden met welk deel-van-het-geheel ze nu bezig was: haarelastiekjes, loombandjes, kleren, knuffels, losse rommeltjes…. Soms kwam ze overleggen of iets misschien wel 2 taartpunten was, of zelfs 3, omdat het zoveel was. Ik zat me daar toch met een big smile de was te doen… In een mum van tijd had ze zelf haar hele kamer opgeruimd!
Wil jij dit ook?
Waren deze blokjes bedoeld om te leren opruimen? Niet echt. Helpt het? Enorm! En je kunt het natuurlijk op allerlei vlakken gebruiken: huiswerk in brokjes hakken, manieren verzinnen om beter in de groep te liggen. Heb je ook het vermoeden dat dit ook bij jouw kind zou kunnen werken? Dan kun je die blokjes natuurlijk zelf aanschaffen. En als je handig bent, kun je ook zoiets maken van karton en rood en groen papier. Zoals vaak geldt bij kinderen: doe het eerst een paar keer samen, en trek je dan steeds een stapje verder terug. Uiteindelijk willen we toch dat onze kinderen zelfstandige wezens worden, die dit soort dingen zelf en uit zichzelf kunnen uitvoeren!
Mariette Dietz
Coach en Kindercoach Mariette Dietz in Hoofddorp helpt werkende moeders om meer balans te vinden: ze leren beter hun grenzen bewaken en krijgen inzicht in wat ze echt willen. Kijk voor meer informatie op: www.dietzcoaching.nl.
Lees ook: De puberkamer
Lees ook: Wie doet de sporttas?
Lees ook: 17 tips voor een goed gesprek met je puber
Lees ook: Kinderen hebben geen problemen
Lees ook: Pubers alleen op vakantie
Lees ook: Opruimen is moeilijk voor peuters en pubers
Lees ook: Wie is er eigenlijk de probleem eigenaar
Wil je ook leren kinderen te begeleiden en de opleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach of op de website voor Ik leer leren
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
De materialen voor de kindercoach vind je in de webwinkel…. De illustratie is van Kitty Blum
Wat een slimme aanpak. Ik ga het later toepassen als mijn dochter ook vervelend doet bij het opruimen/schoonmaken van haar kamer.
http :// www. ministijl. nl