Breng je je kind naar sport, school of een vriendje en dan zitten ze een partij chagrijnig naast je in de auto. Vooral pubers hebben er een handje van om heel ongezellig te doen, net als jij eraan toe bent om eens een goed gesprek met ze te voeren.

Zooo balen dat…..

Mocht je je storen aan de houding van je kind of puber, dan is het tijd voor enig zelfonderzoek.
Want zeg eens eerlijk, wie heeft er behoefte aan gezelligheid?
Jij of je kind?
En wat moet je kind voor je doen of wat wil je ontvangen voor je goede daden?

Regelmatig krijg ik vooral van moeders dit soort klachten over hun kind. Als ik er op doorvraag krijg ik de volgende antwoorden:

  • Heb ik speciaal vrij genomen om haar te brengen
  • Mijn ouders deden dit vroeger nooit voor mij
  • Als kind was er bij ons geen geld voor paardrijles
  • Het lijkt wel hotel mama bij ons
  • Hij gaat er gewon van uit dat ik het wel regel en ervoor zorg dat hij op tijd wordt gebracht
  • Nodigt ze ook nog haar vriendinnen uit, ik lijk wel een onbetaalde taxichauffeur

De conclusie is meestal dat je je als moeder (of vader) niet gewaardeerd voelt en van je kind dankbaarheid verwacht omdat je offers brengt voor je kind. Als er dan nog bijkomt dat je als kind zelf een gemis ervaarde door je eigen ouders en dit wil goedmaken voor je kind, is het prijs.

Want je kind heeft er helemaal niets mee te maken dat jij een gat wilt dichten in je eigen geschiedenis

Het is best een ingewikkeld mechanisme wat een rol kan gaan spelen als je er last van hebt als je kind chagrijnig tegen je doet terwijl jij zoveel voor je kind over hebt. Immers, je wilt de beste ouder zijn en vooral voorkomen dat je kind niet dezelfde verdrietjes en rottige gevoelens hoeft te ervaren die jij nog zo goed kent van toen jijzelf kind was.

En juist daar gaat het mis……

Want gek genoeg kun je ten eerste niet voorkomen dat je kind boos en teleurgesteld gaat woorden door jou en ten tweede kan je kind nooit goed maken wat jij hebt gemist. Je kind wordt juist chagrijnig als jij dankbaarheid wilt want dat betekent dat je kind jou een goed gevoel moet geven dat jij een goede ouder bent.

Dat is niet de taak van je kind, dat is je eigen taak……

De oplossing voor een chagrijnig kind naast je is dat je je bewust wordt dat JIJ eigenlijk boos bent op je kind en dat je helemaal niet vrijwillig als taxichauffeur of hotel fungeert, maar dat je geliefd wilt zijn en niet weet hoe je grenzen moet stellen..

Mocht je kind dan alsnog chagrijnig zijn, dan heb je twee keuzes:

  • Je vraagt liefdevol of je iets kunt betekenen
  • Je laat je kind heerlijk in zijn stemming en zorgt dat jij het zelf naar de zin hebt.
    Wolken drijven tenslotte meestal voorbij.

Bij de eerste optie bied je je luisterend oor en bij de tweede optie ga je lekker je eigen gang en als je kind over je grenzen gaat, geef je rustig en beheerst aan wat je verwacht en hoe je behandeld wilt worden.

Je stelt dus als ouder een grens over hoe jij wilt dat je kind met je omgaat en hoe hij zich gedraagt.

Ik denk zelf nog regelmatig met een glimlach terug aan de autoritjes met onze puberzoon. Soms verraste ik hem in zijn chagrijnigheid door plotseling te roepen: ‘Kijk daar…’ en als hij dan naar buiten keek: ‘zie je die schapen?’  En terwijl hij dan baalde dat jij toch weer in mijn flauwe grapjes was getrapt zei ik nog even: ‘en wat zegt het schaapje dan….?’ Waarop de diepe stilte toch net even anders werd tijdens de rit.

Op andere momenten kon hij stug en bozig in een boek lezen terwijl ik het heerlijk naar mij zin had met een muziekje en zachtjes in mijzelf mee neuriede. Want hardop meezingen met een puber in de auto is echt ’too much’ in het leven van een puber.


Online workshop voor ouders Voer een goed gesprek met je puberWil je weten hoe je de sfeer in huis met een puber goed houdt? Ik neem je mee in mijn ervaringen met pubers en hun soms raadselachtige en onverklaarbaar gedrag in de workshop: ‘Voer een goed gesprek met je puber’
In deze workshop ontdek je alle ins en outs om het fijn te hebben met je puber en vooral hoe je je niet op stang laat jagen door hoe je puber tegen jou doet!


Meer lezen?

Lees ook: Wat een luie hond en pubers gemeen hebben
Lees ook: Wie doet de sporttas?
Lees ook: De puberkamer
Bekijk ook: Hoe erg zijn opvoedfouten?
Bekijk ook: Omgaan met pubers die zich negatief gedragen


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)