Ze ligt het grootste deel van de dag te snurken.
Soms trekt ze één oog even open om te kijken wat er om haar heen gebeurt. Zelfs staat ze wel eens op, loopt een rondje en ploft dan weer op haar kleedje of net daar waar die tien centimeter zon op de vloer schijnt.

Ik kan er jaloers op worden. Dat hondenleven…

Zo heerlijk in het hier en nu leven, je energie sparen voor alleen belangrijke dingen en pas in actie komen als het nodig is.

vaste gewoonten

We hebben zo onze gewoontes en op de één of andere manier weet ze tot op de seconde wanneer haar actie vereist is. Die actie is overigens altijd op egoïstische motieven gestoeld zoals het te ontvangen koekje of de bal waarmee zij wil spelen.

Na de afwas en het poetsen van het aanrecht ontvangt ze altijd een koekje. Alsof niet ik, maar zij daarvoor een beloning ontvangt.

Het maakt niet uit hoelang de afwas duurt of wat ik nog met een vaatdoekje wil verblijden, ze wéét gewoon wanneer het koekje eraan zit te komen. Al die tijd ligt ze languit, met de ogen dicht en denk ik haar te kunnen foppen, maar ‘no way’ dat het lukt.

Wie is er aan het werk?

Vanuit de diepste slaap, springt ze klaarwakker overeind om haar beloning op te eisen. Ze geeft mij met haar snuit een niet mis te verstaan duwtje als ik treuzel of ik wanneer ik een schijnbeweging maak om weg te lopen zonder greep in de koektrommel.

Je kunt je dus afvragen wie er het baasje is en wie de gang van zaken in huis op zekere momenten bepaalt.

Met kinderen is het vergelijkbaar. En wat te denken van de gemiddelde puber. Als ouder ken je het hele huiswerkschema en met een beetje geluk alle hoofdstukken van de te leren toetsen.

Je kind heeft er echter nog geen boodschap aan op die momenten dat jij al lang klaar bent voor de start en alle faciliteiten hebt geregeld. Nee, je kind zit nog lekker te gamen, te chillen met vrienden of te tutten voor de spiegel.

  • Hoezo haast?
  • Hoezo huiswerk?
  • Hoezo toets?

Je kind heeft nog zeeën van tijd en komt op zijn eigen moment in actie als het hem behaagt en geen seconde eerder.

Wanneer jij dan alles op orde hebt en toe bent aan je eigen bankmomentje, komen ze met trouwe hondenogen op je af om te vragen of je hen kunt overhoren. Of ze plunderen je koelkast, vinden je net niet goed genoeg verstopte chocola en nemen dat mee voor hun energieverslindende leren wat ze nog even moeten doen voor dat met de hakken over de sloot halende cijfer.

Om gek van te worden, temeer daar jij de grote verliezer bent en ook nog op je kop krijgt omdat je loopt te mopperen.

Het leven van een ouder is bepaald niet het leven van een luie hond, maar wat kunnen we er veel van leren……..


Voel jij je soms ook een wanhopige en achtergestelde ouder als je kind lijkt te denken dat jij altijd klaar staat met koekjes en nota bene zelf de afwas moet doen?

In de online workshop: ‘Voer een goed gesprek met je puber’, ontdek je slimme manieren om je puber in actie te zetten op momenten die jij belangrijk vindt en kom je er ook nog eens achter hoe jij de regie in huis kunt houden. Je kunt vandaag nog beginnen met deze leuke workshop en morgen kan er al iets veranderd zijn, zo vertellen ouders mij.

Meld je hier gewoon maar even aan voor de workshop ‘Voer een goed gesprek met je puber:


Meer artikelen:

Lees ook: Bezorgde ouders maken hun kind ongelukkig
Lees ook: Hoe fietsen en darten helpen om beter te leren leren
Lees ook: Moeten we blij zijn met Magister?
Lees ook: Leer je kind goede gewoonten voor en lui leven
Bekijk ook: Wanneer kan een puber met vrienden op vakantie?
Bekijk ook: Hoe leer je een kind omgaan met zakgeld en kleedgeld?
Bekijk ook: Executieve functies: Wat zijn dat en hoe leer je die?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)