Iedere middag om kwart over drie houdt hij het niet meer en moet naar de wc. De pater wil hem eigenlijk niet naar het toilet laten gaan, maar als hij hem laat zitten, verdraagt hij het verwrongen gezicht van het jochie niet. En zo zit Shuggie Bain iedere middag een poos op de wc.

Shuggie hoeft niets te doen op de wc, maar door zijn angst rammelen zijn darmen zo erg waardoor hij niet in de klas kan blijven zitten. De angst golft door zijn lijf als de schooldag bijna is afgelopen.

Als hij tenminste naar school gaat……

Hij vreest het moment dat hij thuis de voordeur open doet om hoe hij zijn alcoholische moeder zal aantreffen.
Zal ze weer met haar hoofd in de oven liggen met de gaskraan open?
Of hangt ze met schelle stem aan de telefoon om alle collega’s van zijn weggelopen vader uit te schelden?
Of ligt ze met haar drinkmaatjes uitgeteld op de bank en zal hij haar uiteindelijk naar bed moeten brengen?

Ieder scenario is op zijn eigen manier genoeg om buikpijn van te krijgen over wat hij straks zal aantreffen.

En dat niet alleen…..

Want wanneer school uitgaat, moet hij eerst nog voorbij zijn kwelgeesten zien te komen. Hij kan nooit weten wanneer ze hem te grazen nemen omdat ze hem een mietje vinden.

Altijd bang zijn

Het boek over Shuggie Bain is een duistere beschrijving over een gevoelig jongetje in onmogelijke omstandigheden in de jaren zestig.

Je zou denken dat kinderen in deze tijd deze afschuwelijke situaties niet meer mee hoeven maken omdat de leefomstandigheden sinds de jaren zestig zoveel zijn verbeterd.

Maar klopt dat wel?

Hoeveel kinderen maken zich zorgen omdat papa burn out is en alleen maar wil slapen?
Hoeveel kinderen zijn bang omdat mama zo schreeuwt en een kort lontje heeft?
En wat te denken van de angst voor andere kinderen of de angst voor het niet halen van een toets?

Zoveel angst….

Juist in deze tijd merk ik dat kinderen vele angsten  kennen en niet meer weten wat te doen. Het lijkt ook wel of ouders zich steeds machtelozer voelen als hun kind niet goed in zijn vel zit. Hele gezinnen zijn in de greep van toetsen, van machteloosheid door pesten, van dwanghandelingen van de puber in huis of van de depressieve gedachten van de jongere.

Angst is normaal en hoort bij het leven en zorgt er juist voor dat je veilig en alert bent. Iedereen kent angst en het is van groot belang om kinderen al jong te leren hoe ze hun angsten onder ogen kunnen komen en kunnen verslaan.

Het maakt niet uit of je bang bent voor een spin, de regen, de tent, iemand anders of een situatie die je kan overkomen. Voor je lijf en je hoofd maakt het niet uit want die reageren op datgene wat je angst aanjaagt.

En dat gevoel in je lijf en de gedachten noemen we dan angst. Iets waarmee ieder kind moet leren dealen.

In mijn online opleiding ;  ‘Kinderen helpen bij angst en faalangst’  komen vele voorbeelden van angst aan de orde en vooral wat het is en hoe we kinderen en jongeren kunnen helpen met hun angst om te gaan.

De angst van jongetje Shuggie Bain is alles verterend en toch komt hij er bovenop. Ik weet nog niet hoe want ik heb het boek nog niet uit. Maar ik vertrouw op een goede afloop en dat hij een uitweg weet te vinden uit zijn ellende. Hij heeft trouwens geen keus want als gevoelig jongetje in een harde, eenzame en koude wereld moet hij overleven.

Dat is ook het goede nieuws wat ik iedere keer in mijn praktijk zie. Angst is er en kan overwonnen worden als het er mag zijn en kind en ouders een manier vinden om het in te passen in hun leven.

In onderstaande video leg ik uit wat je kunt doen als kinderen bang zijn als er een geliefde dood kan gaan.


Meer lezen over angst en faalangst?
Lees ook:  Angst is als onkruid
Lees ook:  Waarom je nooit moet zeggen, jij kan dat wel! 
Bekijk ook: Kinderen die in paniek raken


Wanneer je nu start met de online opleiding ‘kinderen helpen bij angst en faalangst’  ontdek je waarmee je kinderen effectief kunt helpen als ze zich zorgen maken of bang zijn. Meld je hier aan:


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)