Arme burgemeester en arme jongen dacht ik, toen ik het bericht las over de zoon van de burgemeester die uit de bocht gevlogen was.
De hele media van links tot rechts viel over de jongen, zijn moeder en de politie heen.
Gek genoeg kreeg ik de afgelopen tijd vaker vragen van bezorgde ouders over hun puber die onverstandige dingen had gedaan. Het delict varieerde daarbij van onvoldoendes, spijbelen, stelen, geschorst worden, vrienden laten zitten en ander ongewenst gedrag.
Niet alleen vragen ouders hoe ze hiermee om moeten gaan, maar de onderliggende vraag lijkt ook vaak hoe het te verkopen aan de buitenwereld.

Wat is er aan de hand?

Het lijkt wel alsof we in de samenleving vergeten zijn dat kinderen en vooral pubers leren door ondervinding en door ervaring.
En laten we wel zijn, niets leert zo snel als een ervaring met negatieve gevolgen.
Immers, als mens zijn we van nature geprogrammeerd om vervelende zaken uit de weg te gaan.

Omdat kinderen en pubers nog niet alles kunnen overzien, gaat het regelmatig mis. Bekend en berucht zijn inmiddels de puberhersenen die, zo moeten we geloven, zo nu en dan compleet de weg kwijt zijn. Ten dele klopt dat ook, zeker als je het verhaal van de burgemeesterszoon leest. Hoe dom kun je immers zijn om in te breken en staan zwaaien met een brandblusser als iedereen je kan zien. Zoiets is gewoon eigenlijk heel onverstandig en impulsief gedrag en kan de beste overkomen.

Je kunt ook zeggen: Het is een fase. En een fase gaat weer over. Peuters en kleuters liggen krijsend op de grond, basisschoolkinderen experimenteren met jatten en bij pubers gaat alles honderd keer zo erg. En als volwassene bestelen we de verzekering en de belasting.

Wat kunnen we doen?

Wanneer het misgaat met onze kinderen komen wij volwassen als opvoeders om de hoek. Het zou mooi zijn als we daarbij ook een beetje pedagogisch te werk kunnen gaan.
Wanneer we echter vooral zelf gekwetst zijn door het gedrag van het kind, reageren we vaak vanuit onze teleurstelling of boosheid in plaats van te kunnen beoordelen wat er aan de hand is. En vervolgens te bedenken wat het kind of puber nog moet leren.

Het kan dan wijs zijn om het gedrag in een kader te zetten van waarden die je belangrijk vindt en ook je in te leven in het kind tot de verhouding tot het delict.

Zo heb ik eens tegen een gevoelig meisje die opbiechtte dat ze had gestolen, gezegd dat dit heel goed was.
Haar moeder viel bijna van de stoel toen ze dit mij in volle ernst hoorde zeggen.
Ik vroeg vervolgens of ze het ooit weer zou doen en het antwoord was vol overtuiging een Nee want ze had zich vreselijk geschaamd toen ze de spullen terug moest brengen.

Hoe ongelooflijk mooi en waardevol is zo’n les over eerlijkheid en mijn en dijn. Dat gun je toch iedere puber?

Waar gaat het mis?

Zo nu en dan kom ik pubers, maar ook volwassenen tegen die erg veel moeite hebben om hun fouten te erkennen, ronduit liegen of geen excuses kunnen maken.
Wanneer ik dan een beetje doorvraag, ontdek ik heel vaak dat ze als kind streng gestraft en/of afgerekend zijn op fouten.

Door die straffen hebben ze dus geleerd dat ze vooral moesten oppassen voor ‘de groten’, en is er geen inzicht gekomen in gedrag wat niet handig was.

Het is dus erg belangrijk om als het misgaat, eerst zelf even diep adem te halen en te beoordelen wat handig is voor de vervolgstappen.

Of, zoals een zeer relaxte vader eens mijn vraag beantwoordde hoe hij zo rustig kon blijven: ‘Mijn zoon had deze aanpak even nodig’.
Hoe prachtig en vol vertrouwen in zijn zoon is deze uitspraak.

Gun je puber zijn misstappen

Hoe moeilijk is het voor ons ouders in deze tijd waarin alles perfect moet zijn, als onze kinderen even uit de band springen en experimenteren met het leven zelf.

Onze zoon ging vaak grenzen over omdat hij zeker wilde weten dat die grens er was en de gevolgen nam hij voor lief.
En zo is het precies.
Pubers moeten de grenzen en hun gevolgen aan den lijve ondervinden en leren consequenties voor hun daden te nemen.
Pas dan kunnen ze richting hun volwassen leven afgewogen keuzes maken en hoeven ze niet te liegen en te bedriegen omdat zij hebben leren vertrouwen dat je iets weer in orde kunt maken als er wat mis ging.

Wanneer we hen dat vertrouwen niet leren, worden het bange volwassenen die geen verantwoordelijkheid durven nemen.

Dus ik hoop dat de zoon van de burgemeester wijze volwassenen om zich heen heeft die hem later bewonderen om zijn lef en hem de kans geven om zijn delict in orde te maken.
En laten we hopen op meer ondeugende en onhandige pubers die door verstandig ingrijpen leren over verantwoordelijkheid en vooral dat fouten er mogen zijn om van te leren.


Werk je met pubers?
Dan is misschien de praktische pubercoach opleiding echt iets voor jou. Handige tools, toepasbare theorie, tips voor samenwerken met ouders en praktische richtlijnen om pubers en jongeren te helpen met alle voorkomende hulpvragen die bij deze leeftijdscategorie kunnen voorkomen.
Lees alles over de praktische pubercoach opleiding


Dit artikel werd gepubliceerd in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad van 31 augustus 2019.

Spreekt deze blog je aan? Ik vind het een compliment als je deze deelt. Wanneer je deze tekst of gedeeltes daarvan wilt gebruiken, vraag dan even toestemming.

Wil je weten hoe ik werk met ouders en kinderen, of wil je meer lezen over de training Ik leer leren? Like dan nu mijn facebookpagina om iedere dag te lezen en kijken over alles wat met kinderen heeft te maken. Kijk of ik iets voor je kan betekenen om met kinderen en hun ouders te werken op mijn website van de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach


Meer artikelen:
Lees ook: Acht redenen waarom je pubers serieus moet nemen
Lees ook: Wat moet je met stelende en liegende kinderen?
Lees ook: Waarom zijn belonen en straffen waardeloze machtsmiddelen?
Lees ook: Hoe erg is een leugentje om bestwil?
Lees ook: 17 tips voor een goed gesprek met je puber
Bekijk ook: Wanneer kan je puber alleen op vakantie met vrienden?
Bekijk ook:  Hoe benader je negatief gedrag op een positieve manier?
Bekijk ook: Hoe leer je tegen je verlies te kunnen?
Bekijk ook: Wanneer is gamen niet meer oké?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)