Nog een paar dagen en dan zijn we 2019…

Heb jij dat ook dat je onwillekeurig toch terug en vooruit denkt en plannen maakt?

Ook in deze nieuwsbrief een terugblik en een vooruitblik. Ik hoop dat je er even van kunt genieten.

Oud en nieuw

Wanneer ik dan zo nu en dan boven mijn haakwerkje zit te mijmeren over oud en nieuw, bedenk ik me dat het weer is mislukt om het in dit jaar het rustiger aan te doen.
Sterker nog, het lijkt alsof ik het drukker had dan ooit tevoren.
Ik had iets vaker geen lessen op zaterdag, maar dit werd ruim gecompenseerd door meerdere incompany trainingen voor teams van leraren van basisscholen en Voortgezet Onderwijs en verpleegkundigen van GGD. Ook voor 2019 staan er alweer meerdere dagen in de agenda.

Wat echt nieuw was dit jaar was de online leeromgeving.
De opleiding over het helpen bij boosheid voor coaches, leraren en hulpverleners heeft hier een plek gekregen. Wanneer je kinderen en hun ouders effectief wilt helpen bij boosheid dan is deze opleiding het standaardwerk wat je niet kunt missen.
Ook de nieuwe training voor pubers en hun ouders om op een elegante manier je zin te krijgen vind je in deze nieuwe -school-. Werk je met pubers? Dan is dit een training op het gebied van weerbaarheid die echt het verschil maakt en bovendien heel veel inzicht en plezier geeft. Ga jij er ook mee werken?

Over een paar weken komt de nieuwe praktische pubercoach opleiding beschikbaar.
In deze opleiding komen bijna 50 soorten hulpvragen aan bod die pubers en hun ouders kunnen hebben.
En omdat het juist een praktische opleiding betreft, vind je in deze opleiding de aanpak die je kunt hanteren van de aanmelding tot het vertrek van de puber en zijn ouders.
Deze opleiding is een soort databank die je steeds kunt raadplegen als je een hulpvraag van een puber en zijn ouders ontvangt.
Voor mensen die toch ook behoefte hebben aan het echt live oefening, komt er in april een oefendag.
Heb je belangstelling, houd dan deze nieuwsbrief en mijn facebookpagina in de gaten want er zijn in eerste instantie maar 23 plekken beschikbaar voor de live dag en vol is vol.
Ik ga de rest van dit jaar verder met de hulpvragen over rouw, echtscheiding en verlies bij pubers en de les over seksualiteit.
En daarna nog alles weer opnieuw doornemen.
Gelukkig heb ik twee fantastische dames voor de redactie en Marijes creaties voor het creatieve deel.

Dus, ondanks dat ik me voornam om het rustiger te hebben zijn er naast deze pubercoach opleiding nog een aantal zaken die gaan veranderen waardoor ook 2019 wel vol zit.

In 2020 bestaat de opleiding 10 jaar en gaat de opleiding nog meer praktisch van aard worden dan tot nu toe.
Het komende jaar gebruik ik om de omslag te maken en zaken toe te voegen en los te laten wat klaar is.

Voor mij wordt 2019 een soort van overgangsjaar.
Het wordt ook het jaar waarin ik zelf weer een grote opleiding ga volgen op het gebied meer verdieping in systemisch werk naast alle opleidingen op dit gebied die ik al heb gevolgd.
Mijn onderzoeksvraag voor 2019 is hoe kinderen in deze tijd geven aan hun ouders, ofwel in vaktermen hoe wij in deze tijd onze kinderen parentificeren.
Ik de laatste jaren in de praktijk een verschuiving van geven van kinderen om hun ouders niet teleur te stellen in (schoolse) ontwikkeling en het perfect willen zijn.
Dit wordt mijn onderzoeksfocus voor het komende jaar.

De media in 2018

Het afgelopen jaar werd ik weer verschillende malen gevraagd om mee te werken aan artikelen voor verschillende bladen en kranten.
Ik vind het echt fijn om ook op die manier mee te mogen werken aan informatie over kinderen en ouders.
Als ik het stapeltje even overzie, is het best nog wel veel geweest.

Voor dagblad Trouw mocht ik 4 keer meewerken aan de wekelijkse opvoedvraag en vooral de laatste keer over pubers die niet gemotiveerd zijn voor huiswerk was een hit vertelde de journaliste mij achteraf.
Ook voor de Volkskrant en de Telegraaf mocht ik mijn mening een aantal keer laten weten.
Naast mijn tweemaandelijkse rubriek in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad publiceerden ze ook nog het artikel over het leerzame effect van leuren langs de deuren wat bij Sint Maarten ook aan de orde komt.

Voor het blad Eigen Huis mocht ik een iets zeggen over het effect van verhuizen voor kinderen en welke gevolgen dit heeft.
Het is nog best een groot artikel geworden waar ik in een blog nog wat meer aspecten heb beschreven.
Dit jaar mocht ik weer twee keer een bijdrage leveren aan het blad Kwink voor leerkrachten.

En ook heel bijzonder was het afgelopen jaar dat Leraar24 een praktijkfilm wilde maken over een les van Ik leer leren in de klas. Leraar24 is onderdeel van de onderwijscoöperatie en licht vernieuwende initiatieven in de klas toe op film. Het is een bijzonder mooie film geworden over werken met faalangst en motivatie in de klas.

Een mooie ervaring tenslotte was nog het interview voor Radio 1 over Sinterklaas.
Wil je het terugluisteren dan kan dat gelukkig nog.

Pubertrainingen

De Ik leer leren training wordt alweer 5 jaar intensief gevolgd door pubers op vele plaatsen binnen en buiten scholen.
We mogen ons erop verheugen dat het team trainers steeds groter wordt. en er ook dit jaar weer een grotere vraag was naar de training van zowel ouders als scholen. Er zijn zelfs initiatieven gaande binnen gemeenten om de training aan te bieden aan kinderen die soms minder kansen krijgen.
Allemaal enthousiaste trainers die pubers effectief helpen met en bij het leren leren.

Vanaf oktober is daar de pubertraining weerbaar communiceren bijgekomen om pubers te helpen op een elegante manier hun zin te krijgen.
De combinatie van beide trainingen is een schot in de roos.
En, het mooie is dat de eerste school voor Voortgezet Onderwijs deze training al in hun aanbod.
Enerzijds een training op het gebied van leren en presteren en anderzijds hoe je het aanpakt om voor je zelf op te komen bij leerkrachten, je ouders, je broers en zussen en je vrienden.
Ook deze training wordt al steeds vaker gegeven en is bij verschillende Ik leer leren trainers in voorbereiding.

Voor coaches, leraren en mentoren is binnenkort de praktische pubercoachopleiding beschikbaar zoals je al kon lezen.

Om nog even te lezen…

Heb je nog even de tijd dan heb ik nog een paar mooie blogs voor je.
Wanneer ik nadenk over hoe wij met onze kinderen omgaan en wat we belangrijk vinden voor de toekomst van onze kinderen, komt daar altijd school om de hoek kijken.
Het was ook in het afgelopen jaar dat we plotseling niet meer mogen spreken over laagopgeleid alsof we dan niet meer mee tellen of dat de mate van je schooldiploma iets zou zeggen over je waarde als mens voor de samenleving.
Ik denk dat we daarmee een grote vergissing maken.
Het roept bij mij de vraag op of hoogopgeleid werkelijk gelukkiger maakt. Immers er is zoveel meer dan je schooldiploma en hoeveel kinderen jagen we over de kling met onze eisen en denkbeelden?  In de blog zet ik een aantal zaken op rij.

Liegen is ook zo’n heerlijk onderwerp waar altijd vragen over komen.
We zijn geschokt als ons kind liegt. En om die reden vinden ouders het soms lastig om met Sinterklaas om te gaan.
En ook al is Sint al lang weer in Spanje, het is echt de moeite waard om liegen in het kader van Sinterklaas, sprookjes, films en verhalen eens op een rij te zetten.

Regelmatig krijg ik hulpvragen van ouders waar ik hard de rem op zet.
Dit zijn vaak de hulpvragen die bij mij ook de gedachten in gang hebben gezet hoe wij zaken van onze kinderen vragen die bij ons volwassenen thuishoren.
Steeds meer en vaker valt me op dat ouders hulpeloosheid tonen en doorgeven aan hun kinderen die niet nodig is.
Voor mijn onderzoeksvraag voor het nieuwe jaar wat de hedendaagse ouders vragen van hun kinderen waren de hulpvragen de trigger.
De vraag die bij mij dan ontstaat is of het wijs is om kinderen te coachen of dat we daar beter mee kunnen stoppen. Want hoe wijs is het om kinderen te coachen?
Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt.

Om nog even te bekijken

Ben je nog steeds nieuwsgierig dan heb ik ook nog een paar linken van filmpjes van de afgelopen tijd.
Volgende week nemen we een nieuwe serie filmpjes op en ook daarmee ben ik druk met de voorbereiding. Alles nog in het oude jaar af, het is nog hard werken ook deze week.

De onderwerpen voor de filmpjes waren weer divers. Net zo divers als er hulpvragen en onderwerp zijn voor opgroeiende kinderen. Als je denkt dat je het snapt, stellen ze je weer voor nieuwe uitdagingen.
Daarom een filmpje over moeilijk gedrag bij jonge kinderen en hoe ouders daar het beste mee om kunnen gaan. Wij begrijpen niet altijd goed hoe het kan dat jonge kinderen zo buitengewoon uit de bocht kunnen vliegen en juist daarom is het zo belangrijk dat wij volwassenen en ouders het juiste doen.

Sommige kinderen willen altijd de eerste en de beste zijn.
Grappig is dat wij dit vaak afkeuren en vinden dat een kind zich moet inhouden en moet inbinden.
Maar is dit wel de juiste aanpak?
Kijk maar hoe het ook kan.

Andere kinderen voelen zich juist beter een beetje op de achtergrond. Deze kinderen willen we juist vooruit duwen of we beschermen ze teveel.
Wat is voor deze kinderen de beste aanpak en hoe kunnen we ze helpen moedig te zijn?

En tenslotte om het jaar mee af te sluiten.
Wanneer je kinderen helpt, wat is dan de beste positie om met elkaar in gesprek te gaan?

Op naar oud en nieuw

Tot zo ver 2018 van mij.
Ik ben dankbaar voor de mensen die ik dit jaar weer mocht ontmoeten, zowel in mijn praktijk, in de opleidingen en als lezer.
Dank je wel voor wat ik op mijn beurt mocht leren via jou.

Zoals al genoemd wordt 2019 voor mij een overgangsjaar om me te bezinnen op hoe ik je nog beter kan helpen zodat jij de kinderen, pubers en ouders waar je mee te maken hebt, kunt helpen op jouw eigen speciale manier.

Ik werk nog een paar dagen hard door aan de nieuwe plannen voor de komende weken en houd je op de hoogte via de nieuwsbrief en via facebook.

Ik hoop je in het nieuwe jaar weer te mogen ontmoeten en wens je heel veel goeds in 2019 en eerst een prachtige jaarwisseling.

Meer lezen over kindercoaching en opvoedcoaching?

vraag nu het eboek aan.

Wil je weten hoe ik werk met ouders en kinderen? en wil je meer lezen over Ik leer leren?
Like dan nu mijn
facebookpagina om iedere dag te lezen en kijken over alles wat met kinderen heeft te maken.
Kijk of ik iets voor je kan betekenen om met kinderen en hun ouders te werken op mijn website van
de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach.

 


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)