Ieder jaar neem ik me voor om het wat rustiger aan te doen en ieder jaar lijkt dit te mislukken.
Nu we weer bijna december zijn en ik begin aan de afronding van dit jaar kijk ik in verwondering terug hoe alles dit jaar weer is gelukt.

Naast alle reguliere opleidingen heb ik dit jaar veel trainingen en opleidingen binnen en buiten de deur mogen geven aan teams van leerkrachten en hulpverleners.
Ook Marijke Teeuwissen heeft naast 21 reguliere trainingen verschillende Ik leer leren trainingen gegeven aan scholengemeenschappen.
Klapper van dit jaar was wel de spontane en plotselinge organisatie van de congresdag voor Ik leer leren trainers waarvoor in 3 minuten 150 kaarten werden verkocht. Wat was dat spannend en wat is het een geweldige dag geweest.
Wat is het fijn dat we ook dit jaar weer meer dan 300 nieuwe trainers mochten verwelkomen. En de reacties van kinderen, pubers, ouders en scholen zijn blijvend positief.
Kinderen snappen niet alleen beter wat ze aan het doen zijn, ze begrijpen ook wat ze nog beter kunnen doen om hun leertaken effectief aan te pakken.

Daarnaast kwam na jaren er mee werken met pubers en weerbaarheid eindelijk ook het weerbaarheidsspel op de markt. Het spel is onverwacht en snel heel populair geworden en geeft pubers en hun ouders een uitweg uit over zich heen laten lopen en agressief gedrag waarbij assertiviteit alleen geen optie is.
Afgelopen zomer heb ik daarnaast de e-cursus over boosheid af kunnen ronden die al jaren lag te sudderen.
Ook de stap van bloggen naar vloggen is behoorlijk uitgebreid dankzij de kennis en kunde van Jeroen Hartog.
Niet alleen heb ik daardoor de stap kunnen zetten naar het opnemen van kortere filmpjes en facebook live sessies, ook hebben we samen gewerkt aan 2 series animaties.
De serie over leerstijlen is inmiddels afgerond en we zijn net gestart met een animatieserie over de executieve functies.

En ja, dan het nieuwe jaar

De reguliere opleidingen zijn op een paar plekken na voor 2018 vol en de eerste opleidingen in 2019 zijn ook al bijna vol. Dat heb ik dus gewoon te doen.
Daarnaast staan er nog een paar incompany opleidingen op het programma.

De praktijk heb ik noodgedwongen minder aandacht kunnen geven en ook in 2018 blijft dit even zo. Dit betekent dat er maar mondjesmaat plek is voor nieuwe klanten helaas.

En ik hoop wat meer tijd te krijgen voor het schrijven van blogs en artikelen en scripts voor filmpjes.

Op verzoek ga ik sudderen op lesdagen voor mensen die een verdiepingsslag willen maken en die willen excelleren in hun vak en het werken met kinderen en ouders.
Een eerste aanzet zijn de praktijkdagen met werken met ‘matjes’ die in december nog even extra zijn ingepland in Burgum en Zoetermeer.
Ik laat nog even bezinken in welke vorm ik deze verdieping ga gieten.
Daarover later zeker meer.

De blogs van de afgelopen periode

Ook al heb ik een flinke lijst met blogonderwerpen, toch worden nieuwe blogs meestal ingegeven door iets wat er gebeurt in de praktijk of een vraag die aan mij wordt gesteld.
Zo kreeg ik een vraag van een juf die zogenaamd handelingsverlegen was met een kind en ik merkte dat dit een onderwerp is wat leeft in deze tijd van passend onderwijs.
Dus, de blog heet: Hoezo handelingsverlegen? Mogen we dit op de kinderen afwentelen of moeten we zelf iets leren?

En door de workshop met het weerbaarheidsspel schoot me weer die ene puber te binnen die nogal vervelend en bij tijd en wijle agressief gedrag vertoonde en doodsbang was om voor mietje aangezien te worden. Lees zijn worsteling in: Je wilt toch geen slijmbal zijn?

Een veel voorkomende hulpvraag van ouders gaat over dat hun kind niet zo goed in zijn vel zit. Dit is best een gevaarlijke vraag. Lees maar waarom in: Wat als je kind niet goed in zijn vel zit.

Soms heb je als ouder van opgroeiende kinderen zo maar het gevoel dat je opvoeding is mislukt.
Is dat zo en wat kun je dan doen?
En hoe kun je opvoeden tot weerbaarheid? Want wat als er iets ergs gebeurt met onze kinderen?

En dan de filmpjes

Zoals aangekondigd in de vorige nieuwsbrief ben ik voorzichtig gestart met facebook live. Spannend is dat en na een eerste lange sessie, lijkt het er op dat het handig is om op dinsdag of woensdagochtend een korte facebooklive te doen met een hulpvraag.

Inmiddels heb ik ook een mooie lijst met vragen en onderwerpen  om filmpjes over te maken en heb je nog een item wat je graag besproken wilt zien, laat me het gerust weten.
Even in willekeurige volgorde zijn dit en aantal filmpjes van de afgelopen weken:
Over perfectionisme, Motivatieproblemen aan de hand van werken met matjes, Uit de facbooklive het onderwerp over kinderen die niet veel zeggen en niet praten.
Wil je op de hoogte blijven, dan kun je je abonneren op het you tube kanaal of mijn facebookpagina volgen.

Tip

En omdat ik het leuk vindt en ook best trots ben, hier een tip over een nieuwe leuke blog.
Onze dochter Marije is gestart met een blog om juridische zaken op een heldere manier uit te leggen.
Een van de blogs is over een vader die geen foto’s op facebook mag plaatsen  van de rechter.
En lees dan vooral ook een paar andere interessante blogs.

Voor nu is dit de laatste nieuwsbrief van dit jaar.
Ik wens je een geweldige decembermaand met veel genietmomenten en in januari komt de volgende nieuwsbrief.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten: