Boosheid heeft de neiging groter te worden en we zetten ons vast in onze standpunten.
Gaan ouders met hun kind in discussie, dan ontstaat er een groter gevoel van onveiligheid bij het kind omdat het zich niet begrepen voelt. Het kind zet dan logischerwijs een tandje bij. Waarbij ouders ook vaak een tandje bij zetten. Op deze manier verloopt vaak het proces van een boosheidsaanval of een driftbui en wanneer dat van jongs af aan vaak zo is geweest bij een kind, is er een soort vast patroon ontstaan. Patronen gaan vaak van kwaad tot erger en zo kan het gebeuren dat een kind uiteindelijk maar één uitweg ziet in zijn onvermogen om met boze gevoelens om te gaan. Deze uitweg noemen ouders een driftbui die ze vaak al zien aankomen en vrezen. Maar waar ze vooral zelf ook geen uitweg meer in zien.
Kenmerkend voor een driftbui is dat lichaam en geest volledig zijn overgenomen door wat we ook wel het reptielenbrein noemen. Dit is het deel van de hersenen wat voor overleving zorgt en gereguleerd wordt door met name onze emoties.
Meest belangrijk is dat de zogenaamde cognitieve vermogens, ons vermogen tot denken wat zetelt in de voorste hersenen, volledig op uit staat. Worden ouders ook boos en gaan ze schreeuwen naar hun kind, dan is er dus eigenlijk sprake van twee reptielen tegenover elkaar met beide het verstand op uit.
Vergelijk het maar eens met een fikse ruzie met een partner. Hoe meer emotie (uit het reptielenbrein) hoe minder je in staat bent tot redelijkheid.
Wat dus nodig is, is dat we onze emoties kunnen reguleren en onze voorste hersenen waar het denkvermogen zetelt, kunnen gebruiken.

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming.
De link mag gedeeld worden op social media.

Lees ook: Leer je boosheid uiten op een gezonde manier
Bekijk ook: Kinderen helpen bij problemen
Lees ook: Opvoeden in een bodemloze put?
Lees ook: De ellende van opvoedadviezen

Wil je ook leren kinderen te begeleiden en de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach of op de website voor Ik leer leren
Wil je op de hoogte blijven, download dan het gratis eboek
De materialen voor de kindercoach vind je in de webwinkel….


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)