Dit is een bijdrage van Marja Baseler. Zij is schrijfster en haar boeken zijn te koop via de boekhandel of (gesigneerd)  of via de website van Marja Baseler

Het is druk deze zaterdagochtend bij de Albert Heijn op de Nachtegaalstraat. Er staan een paar mensen naast me bij de balie als ik eindelijk aan de beurt ben en er zonder haperen uit weet te brengen: ‘Een pakje condooms alsjeblieft’. De jongen achter de balie wijst verveeld naar de glazen vitrinekast en zegt: ‘Een pakje van drie, negen of twaalf stuks?’ Die vraag had ik niet verwacht. Het is mijn eerste keer. ‘Poeh, uhhhh, tja, het zit zo. Het is niet voor mijzelf maar voor mijn zoon. Die gaat een weekje op vakantie met een stel vrienden en je weet hoe dat gaat. Of misschien weet je dat niet maar ik dacht: voor de zekerheid geef ik hem wat condooms mee. Hij is ten slotte al bijna zestien. Maar hoeveel? Ja, daar vraag je me wat. Hij gaat een week. Is drie dan niet wat weinig? Twaalf ligt er misschien wat teveel bovenop. Alsof ik als moeder denk dat ze daar niks anders te doen hebben! Nee, doe dan maar een pakje van negen.’

Natuurlijk had ik het hem van te voren gevraagd: ‘Is het niet verstandig om condooms mee te nemen als je op vakantie gaat?’ Maar hij keek me aan met die glazige blik, gereserveerd voor de momenten waarop hij me duidelijk wil maken dat ik me teveel met zijn leven bemoei en zei: ‘Waar zie je me voor aan?’ En draaide zich om. Het pakje condooms vond ik na de vakantie ongeopend terug tussen zijn vuile was.

Als ze zes zijn vertel je ze waar de baby’s vandaan komen. Als ze twaalf zijn leg je uit wat veilig vrijen is. Je vertelt hoe ze respectvol met meisjes om moeten gaan. Je probeert zonder van kleur te verschieten uit te leggen dat seks leuk en lekker is en bedoeld om van te genieten. En altijd kijken ze je aan met die bekende glazige blik en doen alsof ze niks horen. Maar je weet als moeder, ze horen elk woord dat je zegt!

Toch ben ik blij dat ik het als opvoeder niet allemaal alleen hoefde te doen. Seksuele voorlichting zat in het vaste lesprogramma van school. Godzijdank hoorden ze in een klas vol jongens en meisjes andere dingen dan ik ze kon vertellen. Of die ze als zoons van hun moeder wilden horen!

GGD Midden-Nederland is van plan als bezuinigingsmaatregel de seksuele voorlichting op scholen af te schaffen. Zullen wij ouders in de provincie Utrecht dan óók maar seksles op school gaan geven mevrouw van Bijsterveldt?

Lees ook: Puber alleen op vakantie
Lees ook: Het puberende brein
Lees ook: Geef een puber zelfvertrouwen
Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je puber
Lees ook: Moeten leerkrachten opvoeden?

Wil je eens overleggen over je puber in huis, neem dan contact op voor een afspraak met de praktijk voor kindercoaching. Werken als kindercoach leer je bij de opleiding tot kindercoach.
Wil je regelmatig op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, vraag dan de nieuwsbrief aan.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)