Wie ook maar een beetje de media volgt op het gebied van ouders en kinderen, zal het opgevallen zijn dat er steeds meer kinderen komen met overgewicht.
De komst van de computer, het steeds groter aanbod van verarmend speelgoed waar veel plastic en batterijen aan te pas komen, het naar school gaan met de auto en uiteraard het onvoorstelbaar grote aanbod op voeding gebied is allemaal debet aan overgewicht. Meer eten en minder bewegen, het is een simpele optelsom.

Op dieet

Gelukkig hoeft het merendeel van de kinderen en hun ouders nooit expliciet aandacht te besteden aan het gewicht, maar voor de kinderen waar dit wel het geval is, is het vaak een drama.
Ik weet nog hoe ik ook al heel jong naar een diëtiste moest, want al jong te dik.
Snoep was er bijna niet en ik fietste iedere dag al vanaf mijn 4e jaar 14 kilometer naar school en toch te dik….. Helaas is het, ondanks of misschien zelfs wel dankzij de strenge en vervelende gang van zaken destijds bij de diëtiste, nooit weer goed gekomen met mijn gewicht :-).
Hoe mooi is het dan om toch gevraagd te worden om een middag les te geven aan gewichtsconsulentes en diëtisten van “Spruitjes en zo”.

 Afvallen of… ?

Gelukkig is er in de afgelopen tientallen jaren veel veranderd in het omgaan met kinderen. Zo is ook gewichtsbeheersing voor kinderen een stuk kindvriendelijker geworden. Natasja Wildeman van “Spruitjes en zo” heeft een mooi programma ontwikkeld voor kinderen, pubers en hun ouders die hebben te maken met overgewicht. Het strenge vingertje van vroeger komt er niet meer aan te pas en de aanpak is meer coachend en helpend geworden.
Het doel is een gezond gewicht en een gezonde leefstijl die aansluiten bij de dagelijkse gang van zaken binnen gezinnen. Het gaat vooral om bewustwording en keuzes maken en dan volgt de rest vanzelf.
Nou ja, bijna dan….. :-)

Wat kan een gewichtsconsulent met kindercoaching?

Tijdens de training aan de consulentes en de diëtisten zijn we gestart met het stoplichtdenken.
Immers alle verandering en verbetering start met een doel. En als iemand moet afvallen is het doel meestal klip en klaar.
Maar dan begint de ellende, dat wil zeggen, het grote GE-NIET. Want er mag heel veel niet meer: snoep…, veel…, lekker…, lui…, hartig…, zout… en ga zo maar door.
En dat wat je niet wilt is een roze olifant.. Want op het moment dat je denkt aan al het lekkers wat niet meer mag, loopt het water je in de mond en het lukt alleen de allersterksten onder ons om er dan van af te blijven.
Maarrr…. ook “afblijven, stoppen met” en “ophouden met” is hetzelfde als niet.
In termen van het stoplicht heb je het dus altijd over staan blijven voor het rood.
Handiger en meer werkbaar is het om dan over te gaan naar groen. Wat wil je wel, wat kan er wel, wat mag er wel, waar wordt je blij van, wat wordt er mogelijk als je je doel haalt, wie zal je zijn.
Dit zijn interessante vragen om te onderzoeken.
Je komt er dan ook achter wat je al kan en al doet onderweg naar je doel.

De tweede stap

Een tweede stap die in de training aan de orde kwam was: “welke eigenschappen heb je die je kunnen helpen om je doel te halen”.
Ben je creatief, heb je doorzettingsvermogen, ben je rustig, ben je eerlijk ten opzichte van jezelf, kun je goed overleggen en samenwerken en heb je durf.
Als je als consulente, diëtist of kindercoach goed leert luisteren naar het verhaal van iemand, herken je onmiddellijk vele goede eigenschappen en vaardigheden die ingezet kunnen worden om je doel te halen.
Het belang van het ontdekken van eigenschappen en vaardigheden heeft te maken met het feit dat ieder mens zich vaak heel slecht bewust is van de eigen kwaliteiten. Kinderen hebben hier meestal zelf amper zicht op, om van pubers nog maar niet te spreken. En het geeft een geweldige boost aan kinderen en de ouders om te ontdekken wat er al is en hoe dit kan helpen.
Want op wie kan je beter terug vallen in zware tijden dan op jezelf?

De derde stap

De derde stap is het  “schaalwandelen“.
Met behulp van een ketting die op de grond ligt, gaat het kind scoren hoever hij al is op weg naar het doel. Als je het hier over hebt, kun je opnieuw oogsten, net als bij het ontdekken van de goede eigenschappen.
Als dat in kaart is gebracht, ga je met de volgende stap scoren waar je uit wilt komen en maak je weer verbinding met je doel.
Bijzonder is, is dat je hier vaak merkt dat je doel niet is die akelige kilo’s kwijt te raken. Je merkt dat het gaat om hele andere dingen. Wie wil je zijn, hoe zie je jezelf en wat zou je het allerliefste doen.
Door het “schaalwandelen” kom je erachter dat je graag fit wilt zijn, wilt huppelen, zelfrespect wilt hebben, graag in de spiegel wilt kijken en sportieve activiteiten wilt doen.
Op dit punt zie ik altijd kinderen, pubers en volwassenen zichzelf verrassen. Vaak krijg ik een verwonderde blik en is men even in de war. En dat is mooi want hier raak je het hart van de motivatie. Want laten we wel wezen, als je een doel wilt halen, zal je toch eerst daarvoor motivatie moeten hebben.

De vierde stap en verder

De vierde stap wordt op deze manier een makkie. De consulente of diëtist kan overgaan tot het actieplan. De volgende afspraken kunnen via dezelfde lijn lopen. In hoeverre sta je nog voor het groene stoplicht, of is het tijd om even pauze te houden voor rood. Welk cijfer geef je jezelf op de schaal van je doel? Hoeveel vertrouwen en motivatie heb je nog? Wat zijn de volgende stappen binnen het actieplan?

Als je het mij vraagt, ben ik heel blij met de vernieuwende aanpak van “Spruitjes en zo” Een programma wat kinderen op positieve wijze helpt een doel te halen. Ik heb een diëtiste beloofd dat ik binnenkort op de stoep sta. Dan wil ik het alsnog meemaken :-)
En weet je wat verder zo mooi is? Tijdens de opleiding tot kindercoach merk ik dat  fysiotherapeuten, logopedisten, psychologen en andere hulpverleners ook steeds meer coachend met kinderen willen werken in plaats van met het opgeheven vingertje van vroeger.

Wil je met je kind naar een consulente van “Spruitjes en zo”?. Kijk dan hier ver