Kinderen worden groot en moeten veel leren. Een open deur en toch struikelen veel ouders en kinderen over deze wetmatigheid. Ouders hebben soms de verwachting dat kinderen al automatisch dingen kunnen. Dat alles vanaf nul geleerd moet worden, is een gegeven waar we niet altijd bij stilstaan.
Hanne Peerenboom ontwikkelde handige kaarten om ouders en kinderen te helpen met het aanleren van goede gewoonten.

Dagritmekaarten

Dagritmekaarten zijn er in allerlei soorten en met verschillende doelen. Het woord dagritmekaart lijkt te zeggen dat de kaart voor een hele dag zou moeten gelden. In de praktijk gebruik je een dagritmekaart om een activiteit, gebeurtenis, dag of week op te splitsen in overzichtelijke delen.

Voorbeelden van dagritmekaarten zijn een kaart met de weekdagen erop of een kaart met de stappen van het toiletritueel of de stappen van het handen wassen. Het hangt er vanaf wat je kind wil leren of wat jij aan je kind wilt leren.

Het is van belang te kijken hoeveel informatie en zelfstandigheid het kind aan kan. Het is namelijk niet zo dat hoe meer dagritmekaarten je gebruikt hoe beter!

Wat kan je met een dagritmekaart?

Waarom zijn dagritmekaarten nuttig? Dagritmekaarten geven kinderen duidelijkheid over wat van ze verwacht wordt. Doordat het plaatjes zijn kunnen het zelf bekijken en begrijpen.

Voor welke kinderen zijn dagritmekaarten het meest geschikt? Dagritmekaarten hebben vooral een toegevoegde waarde voor kinderen die visueel ingesteld zijn of die (nog) niet kunnen lezen. Een dagritmekaart is ondersteunend voor kinderen die regels en het ritme van de dag moeilijk kunnen onthouden, door de dagritmekaart weten ze wat er gaat gebeuren en wat er van hun verwacht wordt.

Voor opvoeders is het handig om met dagritmekaarten te werken omdat je als opvoeders onderling moet je afstemmen wat je wilt en hoe je dat gaat doen. Je wordt als opvoeder gedwongen duidelijkheid en regelmaat te bieden voor je kind(eren).

De situaties waarvoor dagritmekaarten het meest geschikt zijn, zijn situaties waarin vaak gemopperd wordt of nieuwe gebeurtenissen of activiteiten die nog geleerd moeten worden. Het visualiseren van regels waar meerdere kinderen zich aan moeten houden, kan ook goed met dagritmekaarten, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf of op school.

Geschreven door Hanne Peerenboom, Initiatiefnemer van de website met gratis opgroeikaarten waaronder dagritmekaarten. Opgroeikaarten maakt zij om het opgroeien van kinderen te ondersteunen en leuker te maken! Ga naar de website  www.opgroeikaarten.nl

Lees ook: Dwingende kinderen en slappe moeders
Lees ook: Koffie met patat
Lees ook: Wie doet de afwas thuis
Lees ook: Misvatting: belonen is goed, straffen mag niet
Lees ook: Help, mijn kind heeft een eigen wil

Heeft je kind of jij behoefte aan ondersteuning dan kun je een beroep doen op de praktijk voor kindercoaching. Hier kun je ook de nieuwsbrief aanvragen.
De opleiding tot kindercoach geeft vele handvatten om ouders en kinderen te helpen in situaties die moeilijk zijn.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)