ill-mobielAl bijna 21 jaar wonen wij in een houten bio-ecologisch gebouwde woning waarin rekening is gehouden met zo weinig mogelijk elektro smog.
In die tijd waarin mobieltjes en dect telefoons nog niet bestonden, hadden wij alleen de koelkast permanent aan het stopcontact.
Als we de rest van de elektrische apparatuur niet gebruikten werd de elektriciteit automatisch van het speciaal aangelegde stroomnet gehaald.
Een meetapparaat liet ons op een dag zien hoeveel straling onze kleuterzoon in zijn bed kreeg te verwerken als wij beneden hem tv keken.
Reden genoeg om bewust met elektriciteit om te gaan.

Omgaan met elektriciteit

Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald.
Ook bij ons deed de dect-telefoon zijn intrede en natuurlijk kregen we allemaal een mobieltje en staan inmiddels de laptops en ipad altijd gebruiksklaar op tafel. Het gemak dient de mens en we willen/moeten meegaan in de vaart der volkeren.
Wat gebleven is, is dat onze slaapkamer nog steeds zonder stroom is. We hebben een wekker op een batterij, geen tv en in het stopcontact zit alleen een nachtlampje.
Onze kinderen hebben een verzamelcontactdoos voor alle stekkers van de computer en de tv. En ’s nachts moest hun mobiel uit.

Gevaarlijke straling?

Eens kreeg ik een mail over een website die waarschuwt voor wat straling doet bij kinderen. En dat is best schrikken.
Regelmatig staat er in de krant ook weer een artikel met verontrustende signalen.
Zo blijkt nog steeds dat meer dan een half uur mobile bellen per dag een verhoogd risico geeft op hersentumoren, dat een mobiel in de broekzak kan leiden tot onvruchtbaarheid of darmproblemen en dat inmiddels bewezen is dat kinderen die wonen in de buurt van hoogspanningsmasten een verhoogde kans hebben op leukemie.
En zo is er nog veel meer bekend over de negatieve gevolgen van straling want inmiddels is ook duidelijk geworden dat straling dna wijzigt.

Boemmmm….

Daar staan we eigenlijk veel te weinig bij stil.
Net zoals men in het verleden vrolijk en vrij met asbest en roken om ging en vast nog veel meer.
Moeten we dan de vooruitgang tegenhouden?
Nee!
Laten we voortaan gepast omgaan met de moderne middelen die tot onze beschikking staan. Als bekend is wat mogelijke risico’s zijn van nieuwe uitvindingen, ga er dan behoedzaam mee om.
Ouders van jonge kinderen denk nog even extra na waarvoor je je kind een mobieltje wilt geven. Onderdruk nog even je controlebehoefte en leer ze gewoon op tijd thuis komen zodat de mobiel niet nodig is.

Door al deze informatie heb ik toch nog even serieus met onze inmiddels vruchtbare (hoop ik, maar ik hoef nog geen bewijs :-)) kinderen gesproken over de eeuwige mobiel in de broekzak. En ik heb even een inspectie bij het bed gehouden. Helaas….. als dochterlief alleen nog maar heel zo nu en dan een nachtje thuiskomst, moet ik nog vaak een kreet van afschuw onderdrukken en meestal laat ik die schreeuw ook gaan. Niet dat het helpt overigens want ze denken nog dat het onzin is wat ik vertel….
Bij zoonlief is inmiddels mijn missie ook mislukt, maar toch hoop ik dat ze op een dag bewuster met deze middelen zullen omgaan….
Want al denken ze overdag niet zonder mobiel te kunnen, een gezonde nachtrust is wel het minste wat ik ze heel erg lang onder ons dak nog kon bieden.

Lees ook: Wees 100% betrouwbaar voor je kind
Lees ook: Opvoedingskramp: Ouders in paniek
Lees ook: Bezorgde ouders maken kind ongelukkig
Lees ook: Je weet hoe je moet opvoeden als je kinderen groot zijn
Lees ook: Bomen van kinderen

Ken je Ik leer leren al?
Het stoplicht en de poster met het werkmodel van de kindercoach koop je bij Ninico
Wil je leren hoe je ouders en kinderen kunt helpen? Kijk dan op de website van de opleiding tot kindercoach
Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.
Wil je op de hoogte blijven, download dan het gratis eboek
De illustratie is van Studio Staalkaart.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)