Ik schrok met te pletter van hard geschreeuw terwijl ik mijmerend boven mijn afwasteiltje stond. Tegelijkertijd hoorde ik een doordringend gesis.

Ik kon het niet zo snel plaatsen en had een paar seconden nodig om de opdracht tot me door te laten dringen om de kraan open te draaien.

Toen ik op het rumoer afliep waar sloopgeluiden van hamer, drillboor en betonzaag waren stilgevallen, zag ik een fontein van water weg spuiten.

De waterdruppels liepen vanuit het haar van manlief achter zijn bril in zijn ogen en ook uit zijn baard vlogen de druppels in het rond. Zijn shirt was niet alleen meer nat van het zweet zag ik toen hij met een snoekduik onder de vloer dook op zoek naar de hoofdkraan.

Ondertussen probeerde zoonlief met een kleine roze handdoek het water op te vangen zodat er niet al te veel naar binnen spoot. Wat natuurlijk niet echt effectief was……

Ondertussen hoorden we verschillende krachttermen onder de vloer vandaan komen. Zal je net zien dat juist nu die kraan moervast zat.

Verstandig als ik na 40 jaar klussen ben geworden, hield ik wijselijk mijn mond. Ik onderdrukte de neiging om vragen te stellen over wat zou helpen en vooral over wat er was gebeurd.

Vooral wachtte ik met het uitspreken van mijn observatie hoe prachtig de regenboog te zien was in de waterfontein die nog steeds door spoot.

En dan het roze handdoekje in de grote mannen knuisten van mijn zoon die al maar meer donkerroze kleurde.

En toen werd het stil en kwam manlief weer druipend tevoorschijn…

In ieder gezin komt het voor dat er dingen misgaan. Boze woorden vliegen dan zo maar in het rond en raken de ander. Vaak zijn het incidenten die per ongeluk en met alle goede bedoelingen misgaan.

Dingen gebeuren gewoon.

In feite is het alleen maar interessant hoe het verder gaat na een incident of uitbarsting. Gelukkig leren de meeste gezinnen gaandeweg omgaan met alles wat er mis kan gaan en hoe het hoofd te bieden aan pech en gedoe.

Wat mij is opgevallen in ruim 15 jaar hulpvragen over boosheid is hoe gezinnen vaak in patronen terecht komen die niet helpend zijn. Het ontrafelen van die patronen helpt enorm om boze buien te voorkomen en vooral het kwetsen van elkaar.

In mijn opleiding ‘Hoe help je boze kinderen‘ ontdek je wat de patronen van boosheid zijn, wat de invloed van ouders is op boosheid in huis. In deze opleiding krijg je een stappenplan om ouders te helpen om de boosheid van hun kind in goede banen te helpen en ontdek je het 12 stappenplan waarmee ik al jaren kinderen en hun ouders in no-time van teveel ongewenst geuite boosheid af help.

En onze waterleiding?

Manlief is direct met zijn natte shirt en zijn grijze haren platgedrukt van de nattigheid naar de bouwmarkt vertrokken. Ik heb de afwas laten staan en heb samen met zoonlief buiten de zon opgezocht. Een uurtje later hadden we weer water en kon het slopen en bouwen weer doorgaan.
Verder hebben we er niet veel woorden meer aan vuil gemaakt, behalve hoe mooi het eindresultaat was geworden.

Enn… doe jezelf een plezier en meld je aan voor de online opleiding ‘Hoe help ik boze kinderen‘ zodat je zorgt voor meer harmonie in gezinnen en relaxt omgaan met tegenslagen


Meer over boosheid?

Lees ook: Waarom is ruzie tussen kinderen zo nuttig?
Lees ook: Wat gebeurt er met je kind als jij teleurgesteld bent?
Bekijk ook: Ruzie tussen je kind en jij. en dan?
Bekijk ook: Is uitpraten van een ruzie wel handig?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)