Het maakt nogal uit waar je wieg staat.
We proberen elkaar wijs te maken dat iedereen dezelfde kansen heeft. Dat alle kinderen worden geholpen. Dat succes een keuze is. Dat geen mens in ons land honger of pijn hoeft te lijden.
Dream on.

Wat vind je op je bordje?

Je wieg zal maar staan in een achterstandswijk, op vijfhoog achter. Of in een vinexwijk waar je ouders vol gaan voor hun carrière en jij hun prestigeproject bent. Of je moeder is zwaar depressief en je vader aan de drank. Of stel dat je wiegje staat in een gezin waar veel onverwerkt verdriet is door een overlijden, ernstige ziekte of werkloosheid. Of je wordt zelf getroffen door een ongeval met blijvende gevolgen.

Dat alles is er gewoon als jij geboren wordt of komt langs terwijl je opgroeit. Dit is wat je aantreft als levenslot. Je kunt ernaar kijken en je zal op de één of andere manier een oplossing moeten vinden om ermee om te gaan.

De zware kost op je bordje

Als kind weet je van de zware kost van je ouders. Iedere dag merk je dat. Ouders die te veel op hun bord hebben, kunnen er niet zijn voor hun kinderen. Ze worden in beslag genomen door hun eigen sores. En als op het bordje van je ouders te zware kost ligt, schuift dat automatisch door naar jouw bordje.

Je neemt met liefde een deel tot je. Misschien pas je je aan of cijfer je je eigen behoeftes weg. Uiteindelijk zal je tekortschieten omdat je bordje te klein is voor dat wat je krijgt opgeschept. Het leven ligt je zwaar op de maag.

De mee-eters

Met een beetje mazzel zijn er mensen in en om het gezin die in de gaten hebben dat jij als kind een te klein bord en te veel moeilijk te verteren voeding krijgt. Het kan zijn dat je vader of moeder wat van je bordje afhaalt en je troost als je misselijk bent van het teveel. Als je broertjes of zusjes hebt, kunnen jullie de hompen verdelen.

Soms heeft de hele buurt of familie hetzelfde soort voedsel te eten. Als kind weet je dan niet beter dan dat dit is wat bij jou hoort. Het is normaal en zo is het leven voor jou.

Een knipoog van de juf of een high five van de meester maakt je bordje even lichter. Op school voel je je veilig en gezien. Ook bij een vriendje proef je lekkernijen die je niet kent van thuis.

De voedselwaakhonden

Toch ben jij oké met wat er op jouw bord ligt. Jij bent dit eten gewend en hebt ervan leren houden. Je hebt zelf allang een manier gevonden om de zware kost te verteren. Hoogstens laat je de vieze dingen staan of gooi je ze stiekem weg.

Als je pech hebt, krijg je te maken met mensen die vinden dat het eten op jouw bord niet gezond voor je is. Zij vinden je zielig en willen je bordje leeghalen. Ze worden boos op je ouders omdat die jouw groei en bloei niet goed behartigen. Meestal zijn deze voedselwaakhonden een soort hulpverleners. Ze willen je een mooier bord geven, de zware kost weggooien en je allerlei lekkernijen voorzetten. Je vertrouwt ze voor geen meter.

De voedingsdeskundigen

Als je ouder wordt, ontdek je dat ieder gezin anders eet. Je verwondert je over andere eetgewoonten en andere manieren van eten bereiden. Van dezelfde kost kun je toch hele andere en veel lekkerdere gerechten maken, door iets toe te voegen of iets weg te laten. Je ziet hoe je zware kost ook op prachtige borden kan opdienen. Muziek en humor laten het eten beter verteren.

Wanneer je je verdiept in andere voeding en eetgewoonten, kom je voedingsdeskundigen tegen die jouw zware kost respecteren. Zij bieden je aan om samen te onderzoeken hoe je met de ingrediënten van alles wat op je bordje terecht kwam iets kunt maken wat bij jou past. Wat kun je weglaten? Wat kun je pureren? Welke kruiden kun je toevoegen?

Je eigen kok worden

Je levenslot begon met wat er bij je geboorte op je bordje lag. Je moest het doen met wat er was. Niks meer, niks minder.

Het lot legt bij het ouder worden extra ingrediënten op je bordje. Soms voegen ze iets toe aan de smaak, maar even zo vaak proef je er niets van. Je zult gewoon moeten leren koken met dat wat het lot op je bord legt.

We moeten accepteren dat niet ieder kind gelijke kansen heeft. Succes is niet automatisch een keuze en veel kinderen hebben op de een of andere manier honger. We moeten allemaal leren dealen met onze eigen ingrediënten.

Waar je wieg staat maakt wel degelijk uit. Laten we kinderen helpen om te leren koken met de ingrediënten die het levenslot hen heeft toebedeeld. Soms geeft dat even buikpijn. Maar als we hen leren smullen van hun eigen kokkerellen, is er hoop op een mooier plekje voor de volgende wieg.


Meer artikelen:

Lees ook: Lotsfactor, wat is dat?
Lees ook: Ouderschap is leiderschap
Lees ook: Ouderschap is voor de toekomst
Lees ook: Wat is het verschil tussen opvoeden en leiderschap?
Bekijk ook: Is uitpraten na een ruzie nuttig?
Bekijk ook: Wat moet je met claimende kinderen?
Bekijk ook: Ruzie tussen ouder en kind


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten: