Of mag een kind ook een ander laten bepalen wat er gebeurt?

Wanneer we merken dat een kind niet zo goed voor zichzelf opkomt, zijn we snel geneigd het kind tips te geven en vertellen we het kind vooral wat het NIET moet doen.
Helaas werkt dit niet omdat het kind nu eenmaal een goede reden heeft om niet of onvoldoende voor zichzelf op te komen. Het kind naar een training weerbaarheid sturen, levert meestal ook te weinig op omdat een kind niet gelooft wat wij graag willen.

We moeten dus een ingang vinden om het kind wel effectief te kunnen helpen en erachter komen wat er in het hoofd van het kind omgaat. We moeten vooral het kind vragen het uit te leggen wat maakt dat het kind over zichzelf denkt in negatieve termen.

Naast het gedrag van het kind is de houding van de ouders cruciaal. Want welk voorbeeldgedrag laten ouders zien op het gebied van assertiviteit. En hoe kan het dat een ouder zo stoort dat een kind over zich heen laat lopen? Wat wordt er bij de ouder geraakt?

In deze video leg ik alle aspecten uit van voor jezelf opkomen. Aspecten die bij het kind horen, bij anderen en vooral ook bij ouders.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)