In het Fries heb je soms prachtige woorden die niet heel goed zijn te vertalen in het Nederlands.
Grutsk is zo’n woord wat mij te binnen schoot voor deze nieuwsbrief. De vertaling zou Fier zijn wat ook in België zo’n prachtig woord is. Het woord Trots zit erin, maar voor mij ook vooral Dankbaarheid en Tevredenheid.
En dat alles met elkaar is wat ik voel als ik denk aan wat er allemaal om mij heen gebeurt.

Zo mocht ik afgelopen weekend weer een prachtige module opvoedcoaching afsluiten als laatste onderdeel van de gehele opleiding. Het is soms om stil van te worden hoe theorie en praktijk zich samen voegen in deze opleidingsdagen. En als iedereen zijn certificaat ontvangt, voel ik me grutsk op al deze mensen die zo hard werken voor alle kinderen en hun ouders.

Ook was ik zeer verrast dat we een prachtige taart ontvingen van Qviv, het bedrijf wat zo geduldig een paar keer per jaar nieuwe filmpjes opneemt. Er zijn meer dan 1000 mensen die een abonnement hebben genomen op het het youtube kanaal om te volgen welke filmpjes er komen. Hoe mooi is dat!

En grutsk ben ik dat ik al vanaf 2009 iedere week mijn blogs mag delen en daar meestal hele fijne reacties op krijg van mensen die er iets aan hebben. Of ze nu ouder zijn of hulpverlener of leerkracht. En dat ik daarnaast voor de weekendbijlage van het Friesch dagblad mag schrijven, de Trouw mij zo nu en dan vraagt voor de opvoedvraag en ook het blad Kwink alweer 2 keer een artikel heeft gevraagd, stemt mij grutsk.
En eerlijk is eerlijk, het is soms best even ‘een dingetje’ om iedere week weer een blog en filmpje te verzinnen en veel opzij te zetten om alles gepubliceerd te krijgen.

En hieronder in deze nieuwsbrief vind je dan weer de publicaties van de afgelopen twee maanden.
Ik hoop dat je er veel plezier aan hebt.

Subsidie

Groot was mijn verbazing toen bijna anderhalf jaar geleden een bijzonder vriendelijke mevrouw van verschillende Brusselse scholen mij belde om mogelijkheden te bespreken dat leerkrachten de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach zouden kunnen volgen.
En het bleek te kunnen.
Dankzij Europese subsidie voor de opleiding werd het mogelijk dat een groep leerkrachten alle modules kunnen volgen. En omdat het een intensief traject is met iedere keer 4 uren reizen en meerdere overnachtingen, is het voor deze zeer gemotiveerde groep mensen mogelijk om helemaal naar Friesland te reizen gedurende dit jaar om alle modules te volgen.
En wat is het een verrijking om deze groep erbij te hebben. We zijn diep onder de indruk van het onderwijs en de groepen kinderen waar zij dagelijks mee hebben te maken in deze grote stad.
Ook dit is grutsk dat deze leerkrachten zoveel ervoor over hebben om hun kinderen en de ouders die vaak in moeilijke omstandigheden verkeren bij te staan!

Executieve functies

In de training Ik leer leren zit een les over executieve functies.
Dit is het gebied waar steeds meer kinderen op vast lopen.
Mogelijk dat onze hedendaagse opvoeding waarin kinderen toch wel meer een prins en prinses status hebben dan pakweg 30 jaar geleden, ertoe bijdraagt dat kinderen zo vast lopen op deze vaardigheden.

Omdat er nog best veel onduidelijkheden zijn rondom deze executieve functies, hebben we besloten er een animatieserie over te maken om duidelijkheid te geven over hoe je iedere vaardigheid van jongs af aan kunt leren.

Inmiddels zijn we halverwege de serie en is Jeroen Hartog iedere week druk bezig om alle animaties vorm te geven. De komende weken hoop ik de laatste scripts geschreven te hebben zodat ook alle animaties ingesproken kunnen worden en beeld en tekst bij elkaar gaat passen.

Ben je nieuwsgierig?
Dit zijn de filmpjes die al klaar zijn:
Alle executieve functies gevat in “de wereldreis“.
Plannen en organiseren, via deze link
Time management, via deze link
Werkgeheugen, via deze link
Metacognitie, via deze link

Doe er je voordeel mee om erachter te komen hoe je deze vaardigheden kunt leren.
De volgende filmpjes in deze serie komen in de volgende nieuwsbrief.

Van alles wat

De afgelopen weken heb ik over allerlei onderwerpen een blog geschreven.
Gelukkig zit er veel inspiratie in iedere dag en het is dat mijn dagen al veel te vol zijn, anders kon ik iedere dag wel een blog schrijven. Zoveel is er op te merken.

De blogs van de afgelopen periode gingen onder andere over wat er met je als ouder gebeurt als je een zorgenkind hebt. Niemand vraagt hoe het met jou gaat en zelf denk je daar meestal ook niet aan.
Wanneer er dan toch iemand vraagt het het eigenlijk met jou gaat, schrik je je een hoedje. En dan gebeurt er dit.

Leerstijlen. De wetenschap duikelt over elkaar heen of dit nu wel of niet bestaat.
Zelf houd ik van de pragmatische aanpak en vind ik het belangrijk wat ik aan het kind voor mijn neus merk.
Dus ja. Wel of geen leerstijl?

Wanneer je kleinkinderen hebt, ontkom je bijna niet aan de moderne tijd met al zijn gadgets en digitale principes.
Wat zijn de voor en nadelen voor grootouders van digitalisering in de relatie met hun kleinkinderen?

En dan nog maar weer eens over boosheid.
Mijn favoriete thema.
Als een kind boos is, hoe kun je dan het beste reageren?
Waarom moet je nooit zeggen: ‘Ik zie dat je boos bent?’  En wat kun je dan wel zeggen waardoor je het kind kalmeert?

De laatste filmpjes

Een filmpje voor coaches gaat over schaalwandelen.
Dit is een geweldige manier om met iemand te werken.
Al jaren ben ik hier enthousiast over en in dit filmpje leg ik stap voor stap uit hoe je dit doet.

Faalangst is helaas een diagnose die veel gesteld wordt. En dat is best gevaarlijk omdat we daarmee ook een kind vastzetten.
Over de verschillende facetten van faalangst gaat dit filmpje. Want wat zou er gebeuren als faalangst helemaal niet zou bestaan?

Claimende kinderen.
Wie wordt er niet helemaal dol van.
Hoe kun je hiermee omgaan en kinderen helpen om te stoppen met het claimen van een ander?

En tot slot nog een filmpje over invullen voor een ander. Daar zijn de meningen zeer over verdeeld en dat is mooi. Invullen wordt altijd als negatief gezien. Als je echter op een positieve manier invult, is het eigenlijk pure erkenning wat je het kind geeft en op die manier help je een kind op een zeer respectvolle manier.
Kijk en oordeel zelf.

Dit was het weer voor deze keer en ik hoop dat er wat voor je bijzat in deze nieuwsbrief.
Ik ben er weer grutsk op dat ie af is en de volgende komt net voor de zomer, ergens in juni.

Dank je wel!
Ennnn, wil je me dagelijks volgen, like dan gerust de pagina op facebook.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten: