Voor de zomer nog eenmaal een nieuwsbrief met alle publicaties van de afgelopen tijd.
Allereerst ben ik heel blij dat na vele jaren van ontwikkelen ‘het grote weerbaarheidsspel voor  pubers’ is verschenen. Door en door getest in de praktijk n dan nu toch maar uitgegeven zodat ook anderen er iets aan hebben.

Daarnaast weer veel informatie over boosheid, over opvoeden in de breedste zin van het woord en een overzicht van de werkzaamheden van de afgelopen weken. Man, man wat was het veel.

Nog een aantal weken en dan ga ik me in de zomer weer verder wijden aan een project waar ook al 2 jaar mee bezig ben. Eens kijken hoe ver dat wil vorderen.

Kijk voor meer informatie over leren, kindercoachmaterialen, de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach en nog veel meer op de website van Tea Adema

Het grote weerbaarheidsspel voor pubers

En jaaa, na vele jaren en vele tientallen pubers om mee te oefenen, is onlangs ‘het grote weerbaarheidsspel voor pubers’ uitgekomen. Dit spel helpt pubers weerbaar te zijn en vergroot hun sociale vaardigheden in moeilijke en conflictsituaties thuis, bij vrienden, op school en tijdens het bijbaantje.
Pubers zijn nog vaak wat onhandig in de sociale interactie en laten daardoor over zich heen lopen of ze komen (meestal thuis) te agressief uit de hoek of ze zeggen dingen waar ze later spijt van hebben.
Dit spel zoomt in op alle mogelijke situaties en geeft alternatieven om mee te oefenen. Steevast is het dikke pret wanneer de verschillende opties worden onderzocht in situaties thuis, op school en bij vrienden.
Het spel is verkrijgbaar bij Ninico .
Er wordt een workshop aangeboden van 2,5 uur om te ontdekken welke mogelijkheden het spel biedt:

  • Je kunt het spel gebruiken voor een groep pubers vanaf 12 jaar binnen sociale vaardigheidstrainingen
  • Je kunt individueel met tieners werken
  • Je kunt een workshop voor ouders organiseren om de sfeer in huis gezellig te houden
  • Als mentor of leerkracht kun je het spel gebruiken voor voortgangsgesprekken.
    Om je alvast een indruk te geven, kun je dit filmpje bekijken.

Wil je de workshop weerbaarheidsspel volgen, kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Boosheid

Boze kinderen vinden de meest ouders een flinke uitdaging. Veel kinderen vinden het uiten van hun boosheid moeilijk en dat is het ook! Boosheid gaat altijd ergens over en door het lawaai wat kinderen kunnen maken, vergeten we vaak te kijken waar de boosheid werkelijk over gaat.
Samen met ouders en kinderen zet ik altijd eerst op een rij wat maakt dat kinderen zo reageren. Meestal komen we dan op ‘leertaken’ die kinderen nog niet zo goed beheersen. Zoals omgaan met teleurstelling, of onrecht, of veranderingen. Als we eenmaal in kaart hebben wat voor het kind nog zo moeilijk is kunnen we verder. Dan onderzoeken we hoe dit beter gehanteerd kan worden, wat er al is en hoe de grote mensen kunnen helpen.
Benieuwd naar de meest voorkomende ‘leertaken’ voor boosheid? Ik heb er 22 verzameld, maar er zijn zeker meer.. Kijk maar.
Als ik dan kinderen vraag wat ik voor hen kan doen, zeggen ze nogal eens dat ze willen leren nooooooit meer boos te zijn. En dat is levensgevaarlijk. Wist je dat? Lees maar waarom en vooral wat een beter alternatief is.

Opvoeden

Wist je dat heel veel kinderen na een verhuizing moeite hebben met de veranderingen en dat dit soms jaren later pas tot uiting komt? In mijn praktijk heb ik daar toch best wel vaak mee te maken gehad. Lees maar wat de impact van een verhuizing kan zijn.
En in deze tijd van vele schoolkampen en logeerpartijen, komt ook vaak heimwee om de hoek kijken. Speciaal voor kinderen met heimwee heb ik dit filmpje gemaakt. Deze aanpak is zeer succesvol. Helemaal als deze wordt gecombineerd met de rood-groene taartpunten.

Opvoeden doen we de hele dag en vaak tussen de bedrijven door. Maar wat voor doel hebben we eigenlijk met opvoeden?
En hoe laten we ons soms leiden door problemen en zien we door de bomen het bos niet meer. Dan kan het helpen om eens te onderzoeken wat dat gedoe onze kinderen eigenlijk oplevert.

En ouders verschillen van elkaar. Normaliter is dat heel fijn. Totdat onze kinderen ons gaan uitdagen. Dan vinden we dat we gelijk moeten zijn.
Maar kan dat wel? En hoe kom je uit dit soort dilemma’s? Bekijk dan het filmpje.

En dan nog even over al die kinderen die moeite hebben om bij de les te blijven.
Gras groeit niet harder door eraan te trekken. Laten we eens kijken wat kinderen nodig hebben om bij de les te kunnen blijven.

Werk, werk, werk…

De afgelopen weken waren behoorlijk gevuld.
Allereerst waren er natuurlijk de regulieren opleidingen die iedere donderdag, vrijdag en veelal op zaterdag worden gegeven. Daarnaast op woensdagen de kinderen en de ouders in de praktijk waarvoor helaas tot november een wachttijd is.

Verder mocht ik nog verschillende keren incompany trainingen geven aan leerkrachten van regulier onderwijs, cluster 2 onderwijs en verschillende hulpverleningsinstellingen.
Het mooie aan incompany trainingen is dat er altijd een programma op maat is