Opvoedadvies

Veel ouders in deze tijd hebben behoefte aan steun en opvoedadviezen. Vele mensen en professionals staan klaar met opvoedadviezen. Wat echter meestal wordt vergeten is dat een advies begint met het woordje ‘IK’. En wat ik zou doen is meestal niet wat passend is voor degene die mijn hulp nodig heeft. Daarom zijn zoveel mensen ook gefrustreerd want zowel de hulpvrager als de hulpgever voelt zich niet gehoord en gezien. En dat zorgt voor onbegrip en vaak eenzaamheid bij beide partijen.

Wat is wel een goed opvoedadvies

Goede opvoedadviezen hebben als kenmerk dat deze zijn afgestemd op de persoon en de situatie.
Dit betekent dat de adviesgever zich moet inleven in de situatie en samen met de hulpvrager moet onderzoeken wat wel werkt voor deze persoon en in deze context. Zo kan het voor een gezin een hele goede uitkomst zijn om regelmatig met elkaar voor de  tv te eten, waar dit voor een ander gezin een hele slechte uitkomst zou zijn. Een kind vraagt op iedere leeftijd een andere aanpak en als ouders bepaalde opvoedkwaliteiten niet zo sterk hebben ontwikkeld,zou het dom zijn om dit wel van hen te vragen. Beter is het om dan mogelijkheden te onderzoeken waarbij iedereen tot zijn recht komt en tevreden kan zijn met de uitkomst van een probleem.

Wat is het opvoeddoel

Wanneer een gezin problemen ervaart, is het handig om samen te ontdekken wat voor dit betreffende gezin haalbare mogelijkheden en doelen zijn. Door te focussen op de gewenste situatie en hoe je je zou voelen als het beter zou gaan, kom je tot realistische plannen en een haalbare aanpak.
Door dicht te blijven bij de kwaliteiten, omstandigheden en wensen van de ouders die een hulpvraag hebben, wordt het opvoedadvies geformuleerd door de ouders zelf en is de hulpgever slechts iemand die coacht en begeleidt in het verduidelijken van nieuwe opties en mogelijkheden.

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming.
De link mag gedeeld worden op social media.

Lees ook: 11 tips voor ouders
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: We tobben wat af met de kinderen
Lees ook: Hoe wil je als ouder worden herinnerd?
Lees ook: Spreek jij de taal van je kind?

Bekijk meer filmpjes op het videokanaal en neem een abonnement.
Meer lezen? Bekijk de website van Centrum Tea Adema of bestel de materialen bij Ninico


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)