picto-helpersDit is een bijdrage van Daniëlle Teheux.
Zij volgde de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach en werkt in België.
Ze is de bedenker van de Picto Helpers en daarover gaat deze blog.
Daarnaast heeft ze de skillsies ontwikkeld. Dit zijn vragenkaartjes die ook ingezet kunnen worden om gesprekken met kinderen op een ontspannen manier te kunnen voeren.

Ken je dat?

Veel kinderen in de basisschool leeftijd hebben moeite met het vinden van woorden om te kunnen vertellen wat ze denken, voelen of willen. Zeker jongere kinderen herkennen nog niet altijd de verschillende emoties en gevoelens zoals als boosheid, teleurstelling en verdriet. Ieder kind ervaart bovendien wel eens dat ouders hen niet begrijpen.

De meeste kinderen hebben hun eigen moeilijke gewoontes zoals bijvoorbeeld het vergeten van sportkleren of huiswerk of jengelen bij moeheid en doorzeuren om hun zin te krijgen en daardoor kunnen ouders en/of leerkrachten hun geduld verliezen en komen volwassene en kind in een negatieve sfeer terecht.
Kinderen kunnen zich hierdoor onzeker, eenzaam en niet begrepen voelen. Ze hebben vaak al van alles geprobeerd om het te verbeteren, echter zonder succes.

Picto Helpers

Picto Helpers zijn grappig, getekende poppetjes afgedrukt op plaatjes, die laten zien wat ze voelen, denken en doen.
Picto Helpers kunnen het gesprek ondersteunen zodat ouders en leerkrachten kinderen kunnen helpen zich uit te drukken waardoor ze samen in gesprek kunnen gaan.
Kinderen leren gevoelens herkennen, erkennen en uiten.
Ook ouders en leerkrachten kunnen door middel van de Picto Helpers hun gevoelens, gedachten en wat ze willen vertellen met deze kaartjes laten zien. Hierdoor ontstaat er een gesprek tussen volwassene en kind.

Dit zijn een aantal voorbeelden van emoties en gevoelens van de Picto Helpers

picto-helpers blij picto-helpers boos picto-helpers verdriet

I

Door deze kaartjes met emoties kan het kind leren gevoelens en emoties herkennen en kunnen volwassene en het kind deze emoties gaan verkennen.
Echter alleen emoties zullen niet helpen om oplossingen te vinden. Het gesprek kan verder gaan door het kind te laten vertellen wat er is gebeurd. Dat kan met de kaartjes die acties weergeven. Zo kan het kind chronologisch vertellen hoe het is gekomen dat de emoties zo opspeelden.

Dit zijn een paar voorbeelden van die kaartjes:

picto-helpers luister picto-helpers praten picto-helpers rust

Zo kan het kind het verhaal vertellen. Door het uitzoeken van de juiste kaartjes vertraagt het tempo en ontstaat er meer rust in het verhaal. Volwassenen en kind zijn met hun ogen en dus aandacht gericht op de kaartjes en het verhaal waardoor de scherpte van de emoties wegzakt en de redelijkheid en het verstand weer de overhand kunnen krijgen.
Tijdens het vertellen van het verhaal, kan de volwassenen het kind stimuleren om tussendoor de emoties weer in het verhaal te voegen waardoor ook nuances in emoties en gevoelens een plek krijgen.

Vervolgens kan de volwassene het kind stimuleren om een oplossing te bedenken voor de situatie. Ook daarvoor zijn er voldoende kaartjes voorhanden zoals:

picto-helpers luister picto-helpers1 picto-helpers2

Ook hier leiden de kaartjes het kind naar het verhaal en kan de volwassene helpen welke helpende vaardigheden het kind zou kunnen leren. Desgewenst kan het kind onmiddellijk de gewenste vaardigheid even oefenen in een kort rollenspel.
Op deze manier wordt het kind weer de regisseur van zijn eigen leven en dat is wat uiteindelijk iedereen heeft te leren…..

picto-helpers regisseur

Zo zijn de Picto Helpers eigenlijk een soort eigen gebruiksaanwijzing om situaties te leren ontdekken en begrijpen.

Want, wanneer je ontdekt hoe je denkt, wat je voelt en hoe je iets doet dan helpt dat jou om duidelijk aan anderen te vertellen wat je wilt.

De Picto Helpers zijn breed inzetbaar voor vele kinderen, al dan niet goed taalvaardig want het belangrijkste is dat de Picto Helpers helpen woorden vinden bij het vertellen van het verhaal.
Zowel voor ouders, leerkrachten en therapeuten/coaches zijn de Picto Helpers prachtige kaartjes in het gebruik.

De Picto Helpers en skillsies kun je kopen en bestellen via deze link……

Lees ook: Ouders aanwezig tijdens coaching en therapie?
Lees ook: De kindercoach is een stoplichtdenker
Lees ook: Het onzichtbare voordeel van het probleem
Lees ook: De taal in het land van de kindercoach
Lees ook: De reis van de kindercoach
Lees ook: Kind of methode, methode of kind
Lees ook: Beter leren door fietsen en darten
Lees ook: Wat denkt een kind over de kindercoach
Lees ook: De kindercoach voegt iets toe
Lees ook: De kindercoach als vertaalmachine
Lees ook: De kindercoach driehoek

Wil je ook leren kinderen te begeleiden en de opleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach of op de website voor Ik leer leren
Wil je op de hoogte blijven, download dan het gratis eboek
De materialen voor de kindercoach vind je in de webwinkel….


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)