Van het opvoedblad Groter Groeien kreeg ik de volgende vraag onlangs voorgelegd. Deze is afgelopen week verzonden in de nieuwsbrief van Groter Groeien.
Sandy: “Mijn zoon (7) kan moeilijk omgaan met teleurstellingen. Vaak begint hij meteen te huilen als hij zijn zin niet krijgt. Ook als hij buiten aan het spelen is en hij bij een spelletje wordt ‘afgemaakt’ of verliest, barst hij in huilen uit. Steeds weer is het drama. Hij wordt er ook regelmatig mee gepest en voelt zich dan nog beroerder. Ik heb al van alles geprobeerd, ben streng én begripvol geweest. Nu weet ik het gewoon niet meer. Hoe zorg ik ervoor dat hij beter leert omgaan met dingen die gaan zoals hij het zou willen?”
Veel ouders zullen je vraag herkennen. Het is ook niet makkelijk om al tegen je verlies te kunnen als je 7 jaar bent. Probeer te achterhalen waar je zoon het meest behoefte aan heeft en neem dat serieus. Hij mag best teleurgesteld zijn, maar moet nog leren hier mee om te gaan. Belangrijk is het benoemen van zijn gevoelens: zeg hem dat je ziet hoe moeilijk het voor hem is om te verliezen of zijn zin niet te krijgen. Daar laat je het bij. Bedenk daarna samen met hem wat hij wil leren, zodat hij sterker wordt als iets niet gaat zoals hij het wil. Deze vragen kunnen je helpen:
- Wat zou hij zelf het liefst willen leren in dit soort situaties? Hoe kan hij dat doen? Wat kan hij bijvoorbeeld zeggen?
- Bespreek de dingen die al goed gaan en vraag hem hoe hij dat aanpakt. Laat hem precies beschrijven wat hij nu denkt en hoe hij tegen zijn vriendjes doet. Geef hem hier complimenten voor.
- Maak een lijstje met voordelen: wat levert het hem op als hij anders reageert als hij een spelletje heeft verloren?
- Houd een lijstje bij van de dingen die goed gaan en koppel daar een leuke beloning aan.
Lees ook: Het misverstand oogcontact
Lees ook: Het waarom van friemelen
Lees ook: Mama, ik wil niet naar de BSO
Lees ook: Onoplosbare problemen
Lees ook: Mijn kind liegt
Voor het opvoedblad Groter groeien, kijk hier
Heb jij of je kind behoefte aan ondersteuning om de gevoelens van je kind te onderzoeken, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Wil je ook leren kinderen te begeleiden en de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.
De afbeelding is van Bianca Snip
Geef een reactie