verstoppenMijn zoontje van 7 liegt overal, zonder blikken en blozen. Hij schrikt niet als hij betrapt wordt op het doen van stoute dingen. Hij kijkt je recht in je ogen en liegt. We hebben van alles geprobeerd: praten, speelgoed afpakken, op de mat zetten, boos worden, schreeuwen, huilen en ja, zelfs dreigen. Hij is overal ongevoelig voor. Hij zegt alleen maar: ik kan niet lief zijn. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Hij luistert ook nooit in 1 keer. Ik heb vaak uitgelegd, dat het niet erg is dat hij iets vergeet, maar dat in hij in 1 keer moet luisteren. Nu moeten we vaak naar hem toe lopen en soms zelfs fysiek “helpen” voordat hij datgene doet wat er van hem verwacht wordt  Het is om gek van te worden.  Help !

Contact maken en doordringen tot je kind

Er vallen me een paar zaken op in deze vraag die de moeite waard zijn om even even over na te denken.
Er is al ontdekt dat dit kind het misschien nodig heeft om even extra met je in contact te komen. Dat helpt hem kennelijk om tot hem door te dringen om te zeggen wat je van hem wil.
Veel kinderen met concentratieproblemen bijvoorbeeld, hebben het nodig om meer te ontvangen dan een gesproken opdracht of vraag. Die komen niet goed binnen.
Als ouders geven we regelmatig meerdere opdrachten ineens. Zo een beetje langs neus en lippen, waarbij we dan verwachten dat onze kinderen bij wijze van spreken direct in de houding springen. Wat we vergeten is dat kinderen hun eigen doelen en behoeften nastreven en anders staan afgesteld dan wij.

Gevoel van eigenwaarde

Kennelijk heeft dit kind daarnaast de overtuiging dat hij niet lief is.
Als je dat denkt als 7-jarige zou je ervoor kunnen zorgen dat je juist dat gedrag gaat vertonen zodat niemand je lief gaat vinden.
Dan zou je onder andere kunnen gaan liegen. Je krijgt dan steeds weer bewezen dat je inderdaad niet lief bent want de volwassenen om je heen reageren daar vaak sterk op.
Het zou ook nog kunnen zijn dat dit kind graag wat extra aandacht wil of gezien wil worden. Je kunt dan als kind van alles verzinnen en waar je eens succes mee hebt gehad, is de moeite waard om nog wel een keer te proberen. Want aandacht is aandacht.
Natuurlijk is dit allemaal onbewust want gedrag kan je niet bedenken, en een 7-jarig kind al helemaal niet. Dat maakt het ook vaak zo ingewikkeld.

Wat te doen?

Wat in ieder geval zou kunnen werken, is je kind en jezelf eens een poosje te observeren.

  • Wat zou de goede bedoeling van zijn gedrag kunnen zijn?
  • Wil hij aandacht?
  • Wil hij graag dat jij wat duidelijker bent in je vragen en opdrachten?
  • Wil hij graag gezien en gehoord worden?
  • Wil hij graag bewijzen dat hij misschien toch wel lief is, maar schrikt hij daarvan en kiest dan toch voor de vertrouwde boze ouder?
  • Helpt het hem als je minder ” bovenop” hem zit en minder aandacht aan het liegen geeft?
  • Wanneer gaat het wel goed en hoeveel keer per dag vertelt hij wel de waarheid?
  • Hoe vaak en om welke zaken liegt hij eigenlijk en welk patroon zit er in het liegen?
  • Hoe vaak geef je hem een compliment als hij wel de waarheid vertelt?

De gebruiksaanwijzing

Daarnaast is het vaak heel verhelderend om eens op een rij zetten wanneer het wel goed gaat. Deze moeder heeft al ontdekt dat het helpt om hem even aan te raken en op te halen.
Vaak moeten we de  “gebruiksaanwijzing” van ons kind nog wat beter leren kennen. Vooral als het niet van een leien dakje gaat en je kind gedrag vertoont wat je niet begrijpt en nog erger: gedrag wat je verafschuwt.
Wat het kind daar in ieder geval mee wint is je aandacht, maar het kan ook goed zijn dat een kind nog lekker veel in zijn eigen wereldje vertoeft en daardoor sterkere signalen van ouders nodig heeft.
Als je ontdekt wat voor je kind wel goed werkt, doe er dan meer van. Het zou dan best wel eens kunnen zijn dat hij het liegen niet meer nodig heeft.

Liegen, so what?

Veel ouders die eerlijkheid een belangrijke waarde vinden, slaan op tilt als ze hun kind betrappen op een leugen. Kinderen tot 7 jaar zijn nog aan het leren dat hun woorden effect hebben en leren ook steeds meer wat een geweten is.
Misschien is het handig (voor zover je het kunt) eens weinig aandacht te besteden aan het liegen, accepteer wat je kind zegt. Als er duidelijk sprake is van een leugen is laat hem dan zelf de gevolgen accepteren.
Probeer een welles-nietes spel te voorkomen want dat werkt alleen een negatieve sfeer in de hand en lost weinig op.
Observeer maar eens een poosje en vraag je af waar je kind bang voor is of wat het probeert te vermijden als het veel liegt.
Maar bovenal: Leg meer de nadruk op de mooie kanten van je kind. Ongetwijfeld zijn er daar meer van dan van de scherpe kantjes. Geniet van wat er wel is.
Ik wens je veel ontdekkingen.

Lees ook: Mijn kind liegt
Lees ook: Stimulerende ouders goed voor de hersenen
Lees ook: Over probleemgedrag
Lees ook: Liegende kabouters
Lees ook: Wie is probleemeigenaar

Heb je het het gratis eboek   al ?
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Ben je ouder en wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Ken je Ik leer leren al? Bekijk het hier….
De webwinkel van Ninico vind je hier…….
De illustratie is van Bianca Snip


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)