ik volg mij hart en jij  kleinIn het boek “Nurture Shock” zegt Po Bronson dat een overvloed aan complimenten kinderen kan demotiveren. Ongegronde complimenten zijn even slecht voor kinderen als ongegronde kritiek.
Vanuit de jaren 60 is het idee ontstaan dat je kinderen flink moet complimenteren om hun ego en zelfvertrouwen te versterken.

Onzin?

Ja natuurlijk. Iedere ouder weet dat het ego en zelfvertrouwen van kinderen niet alleen worden gevormd door complimentjes. En al helemaal niet door lukrake complimentjes van hun ouders. De meeste kinderen zullen het trouwens ook niet geloven. Ze kijken wel uit want ze voelen heus wel of het klopt….
Hoe ouder een kind wordt, hoe meer de vriendjes en klasgenootjes bepalen wat iemand kan, of hoort te doen. Kinderen weten haarfijn wie de beste, de slimste, het sociaal vaardigst is in de klas en op het plein.
En faalangst en sociale angst zullen echt niet over gaan of alleen ontstaan door het wel of niet aanwezig zijn van complimentjes.

Dan maar geen complimentjes?

Nee natuurlijk niet. Een compliment is juist heel belangrijk voor kinderen. Maar ga er spaarzaam mee om. Hoe beter uitgekiend en hoe meer SMART, (specifiek, meetbaar, acceptabel, resultaatgericht en tijdgebonden) hoe beter het effect zal zijn.
Een goed compliment doet je kind stralen van oor tot oor en hoeft verder geen uitleg of betoog.
Wanneer ouders spaarzaam en echt gemeend met complimenten omgaan leert het kind ook positieve aandacht accepteren. Voordeel daarvan is dat het kind positieve aandacht aan anderen zal geven.
Want let maar eens op jezelf als ouder: Hoe vaak gaat het niet over dat wat fout gaat. En hoe moeilijk is het om een compliment te accepteren.
Daar kunnen we onze kinderen nog wél heel veel in leren.

Teveel complimentjes?

Kinderen die alleen maar horen hoe goed ze zijn en hoe goed ze dingen doen, leren niet om te gaan met teleurstellingen.
Ieder kind zal op een dag merken dat iets niet gaat zoals hij het wil. Ieder kind zal bovendien op een dag voelen dat een ander kind iets beter kan.
Wanneer dit kind alleen maar complimentjes heeft gekregen, zal zijn vertrouwen in de wereld en zijn ouders een flinke deuk oplopen.
Je kunt wel prins of prinsesje zijn van je ouders, maar de wereld buiten het gezin zou daar wel eens anders over kunnen denken.
En dat kan hard aankomen voor je ego of zelfvertrouwen.
Trouwens, ook het inzicht dat pappa en mamma dus geen koning en koningin zijn, kan wel eens een flinke koude douche zijn.

Dus?

Ja, ik ben voor complimentjes die gemeend en spaarzaam zijn en die tot gevolg hebben dat er iets gaat stralen.
Het boek is Amerikaans. Ik vermoed dat het aloude “Doe maar gewoon” in Nederland op dit gebied heeft voorkomen dat we een land vol prinsen en prinsesjes hebben.
Ik denk dat ouders in Nederland gewoon door kunnen gaan zoals ze het nu doen. Op z’n tijd een goed compliment en op z’n tijd je kind even een flinke frustratie bezorgen door op positieve wijze tegengas en grenzen te geven.
En wist je wat wel geweldig werkt?
Wil je je kind echt een boost geven zorg er dan voor dat je kind je  “per ongeluk”  een keer afluistert als je aan iemand anders vertelt (smart) wat je kind zo goed heeft gedaan.

Lees ook: Kind of methode, methode of kind
Lees ook: Beter leren door fietsen en darten
Lees ook: Een praktijkdag
Lees ook: Wat denkt een kind over de kindercoach
Lees ook: De kindercoach voegt iets toe
Lees ook: De kindercoach als vertaalmachine
Lees ook: De kindercoach driehoek
Lees ook: De kindercoach is een stoplichtdenker
Lees ook: Het onzichtbare voordeel van het probleem

Ken je Ik leer leren al?
Materiaal voor de kindercoach koop je bij Ninico
Wil je leren hoe je ouders en kinderen kunt helpen? Kijk dan op de website van de opleiding tot kindercoach
Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.
Wil je op de hoogte blijven, download dan het gratis eboek
De illustratie is van Aly Westerhuis


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)