PuberkamerPeuters en pubers kunnen niet opruimen.
Jonge kinderen moeten het nog leren en de hersenen van pubers zijn zo in ontwikkeling dat opruimen en logica in progressie zijn. Dat betekent dat het opruimen in de regel door schoolkinderen en volwassenen moet worden gedaan…
Een interessante gedachte.

Hoe leer je kinderen opruimen

Opruimen is structureren. Het betekent dat je verschil moet kunnen zien en daarnaar handelen. Baby’s leren waarschijnlijk al voor de geboorte onderscheid maken en dit gaat het hele leven door. Welk gezicht is vertrouwd, welke kleur heeft de bal en hoeveel blokken kunnen er op de toren voor deze omvalt.
Een peuter heeft nog maar een korte spanningsboog. Dit betekent dat een peuter zich gewoonlijk maar heel kort met iets kan bezig houden. Een peuter die een uur of langer met hetzelfde speelt zul je zelden tegenkomen. (een puber misschien ook niet)
Een peuter in huis is herkenbaar aan de hoeveelheid speelgoed die rond slingert. Een puber houdt die rondslingerende troep meestal binnen zijn eigen kamer (zucht…).
Overigens heel goed want de puber leert daar in ieder geval iets over grenzen.
En omdat iedereen heeft te leren dat je regelmatig je spullen nodig hebt, iets schoon wilt hebben of gewoon ruimte wilt hebben, is opruimen noodzakelijk.

Een peuter leer je opruimen door het samen te doen. Geef korte duidelijke opdrachten: alle blokjes in de rode mand, daarna de puzzel in de blauwe, dan de fiets in de hoek, dan het boek op de plank, en als laatste de step naast de fiets.
Door deze korte opdrachten samen uit te voeren leer je je kind spelenderwijs over kleuren en begrippen: op, in, naast, hoek, over enz.

Een puber kun je overigens gewoon opdracht geven tot opruimen en hopen dat je in het verleden hem voldoende hebt geleerd over hygiëne, structuur en ordenen………
Peuters en kleuters leren door jou onder andere over het reguleren van indrukken en het verwerken van prikkels. Vooral hier geldt het al oude: goed voorbeeld, doet goed volgen.

Wat is opruimen nog meer

Als gezinshulpverlener is mij opgevallen dat gezinnen die het moeilijk hebben of die geteisterd worden door schulden, verslavingen, diep verdriet, opvoedingsonmacht en andere tijdelijke of langdurige problemen, moeite hebben met opruimen. In veel van deze gezinnen is er sprake van achterstallig onderhoud van huis, tuin of slingeren er veel spullen rond.
Wat deze gezinnen nodig hebben is iemand die samen met hen leert opruimen.
Bij het ene gezin is het eerst nodig om te leren kijken naar de verschillen: wat hoort bij opruimen, wat kan weg en wat kun je leren over structuur en regels in het gezin.
Het andere gezin is het beste geholpen door samen te starten met opruimen: aflossingsregelingen afsluiten, maatschappelijk werk of therapie voor rouwverwerking, hoe krijg je het voor elkaar dat je kinderen doen wat jij belangrijk vindt.

Wanneer de oude troep letterlijk en figuurlijk is opgeruimd, kunnen deze gezinnen weer beter functioneren en zijn ze in staat weer verder te gaan op de eigen pootjes.
En waar dit geldt voor gezinnen, geldt dat natuurlijk ook voor de individuele kinderen en pappa’s en mamma’s.
Waar opgeruimd is, ontstaat letterlijk ruimte voor iets nieuws.

De troep aan naderen overlaten

Anders is het met mensen die hun troep soms letterlijk over de schutting gooien. Deze mensen dumpen hun onafgemaakte zaken al dan niet hulpeloos bij collega’s op het bureau, laten hun honden in het plantsoen poepen, gooien hun blikjes en peuken uit het autoraam. Zij vinden dat iemand anders maar moet opdraaien voor hun ellende.
Vaak gaat het over kleine voorvalletjes waaraan ieder groot of klein mens zich wel eens schuldig maakt.
Iedereen is wel eens te moe om de eigen spullen op te ruimen en verzamelt het in een hoek, een schuurtje of een zolderkamer.
Tot je het tegenkomt en er wel iets mee móet doen, want dat moment komt altijd.
Het is een teken van verantwoordelijkheid nemen van de volwassen mens om zijn eigen troep op te ruimen én te leren aan zijn kinderen hoe je dat doet: Opruimen en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en dat wat je achterlaat.
Bij peuters start het met leren sorteren van speelgoed, schoolkinderen leer je het alfabet, de tafels en dat wat hoort en niet hoort, pubers benader je omzichtig (:-)) en als volwassene geef je het goede voorbeeld hoe je je emoties en gevoelens op orde houdt.
Wanneer ouders hun kinderen leren zelf hun spullen op te ruimen en op orde te houden, leren ze hen tegelijkertijd een belangrijke les waar ze een leven lang plezier van hebben.
Heel simpel, toch….?

Lees ook: Hoe ga je om met een eigenzinnige peuter?
Lees ook : lekker klooien
Lees ook: buiten spelen
Lees ook: graffity onder de tafel.
Lees ook: Leer beter met jongleren en bal-a-vis-X
Lees ook: Doe de cupsong
Lees ook: Waarom verliezen zo belangrijk is
Lees ook: De puberkamer
Lees ook: Wie doet de sporttas?
Lees ook: Presteren door concentreren
Lees ook: Leren… er is geen ontsnappen meer aan
Lees ook: De make-over van een onderpresteerder
Lees ook; Pubers in deze tijd

Ken je Ik leer leren al?  Ik leer leren helpt kinderen met wat ze nodig hebben om te leren leren. Kindercoachmaterialen vind je bij Ninico.nl.
Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach of een bijscholing volgen, kijk dan op de website.
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en artikelen, download dan het gratis eboek
Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.
De illustratie is van Kitty Bakker


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)