De eerste keer dat ik erop werd aangesproken dat ik toch echt niet meer ‘puber’ mocht zeggen en in de plaats daarvan het woord ’tiener’ moest gaan gebruiken, was ik flabbergasted.
Hoezo dan?
Met welke nieuwe modegril hebben we nu weer te maken?
En waarom????
Niet lang daarna werd me meerdere keren gezegd dat ik toch echt niet meer het puberwoord moest gebruiken.
Wat is er mis met het woord puber?
Het probleem met het woord ‘puber’ blijkt te komen doordat het bij veel mensen direct negatieve associaties oproept.
Beelden van dwarse, humeurige en rebelse jongeren die zich afzetten tegen hun ouders en de maatschappij komen al snel naar voren.
Kennelijk vinden we dit in het huidige überpositieve opvoedklimaat niet zo lekker.
Omdat pubers vaak geassocieerd worden met moeilijke gedragingen, weerstand en onhandelbaarheid, ontstaat een beeld van pubers als lastig of problematisch.
Je bent mooi klaar als je kind straks een puber wordt en met een klas vol pubers ben je helemaal de sjaak, zo lijkt het wel.
Het woord ‘puber’ wordt gezien als een label dat te veel nadruk legt op de “…uitdagingen….” van deze levensfase.
Zo zouden ouders en opvoeders al bij voorbaat bibberend en met negatieve verwachtingen naar deze periode kijken, waardoor ze minder openstaan voor de positieve kanten van de ontwikkeling van jongeren.
Want stel je voor dat je je kind of leerling tekort doet met een verkeerd beeld.
Daarnaast klinkt ‘puber’ afstandelijker dan ’tiener’.
Het woord ’tiener’ is nu nog niet besmet, heeft een neutralere en zelfs nog een beetje een schattig imago.
Vol trots delen ouders foto’s en anekdotes op de sociale media over hun kind die een TIENer wordt, inclusief ontroering en tranen.
Je kind al zo groot en dan wil je nog niet aan die lastige puberteit gaan denken nu alles nog schattig is.
In principe wijst het woord tiener naar iemand tussen de 10 en 19 jaar oud, maar in mijn beeld, en volgens mij in dat van velen, blijf je het hebben over een kind tot maximaal een jaar of 14.
Daarna begint het gelazer….
En hoe erg is dat?
Ik pleit voor handhaving van de puber! (uggh… ik heb gezegd…)
Laten we wel wezen, het woord ‘puber’ is nog steeds een nauwkeurige beschrijving van een bepaalde levensfase.
Het geeft de fysieke en psychologische veranderingen aan die een kind tussen pakweg 12 en 18 jaar doormaakt en helpt ons allemaal bij het begrijpen van het gedrag dat daarbij hoort.
Officieel is de hele periode van 12-25 jaar de adolescentie fase, maar dat maakt het alleen maar extra ingewikkeld en iedereen kent de puberteit: de periode waarin in feite de hormonen zorgen voor de groei naar volwassen.
Juist door hormonen die zo tekeergaan is de puberteit zo berucht én geliefd geworden.
Je ziet dat de meest intensieve fase ligt tussen 14-17 jaar waarin pubers onvoorstelbare dingen uithalen en misschien wel het meest leren in hun hele leven!
Waarom zou dat vlekkeloos en soepel moeten gaan?
Leren is nog steeds het meest effectief door vallen en opstaan.
Daarnaast kan het gebruik van het woord ‘puber’ toch wel helpen bij het normaliseren van deze fase.
In plaats van het te vermijden, kun je als ouders en opvoeders leren dat pubergedrag een normaal en noodzakelijk onderdeel is van de ontwikkeling naar volwassenheid.
Door het beestje bij de naam te blijven noemen en het juiste perspectief te houden, kun je als ouder en opvoeder beter inspelen op de behoeften van je puber zonder hem onnodig te bestempelen als ‘moeilijk’.
Dusss…
Laat de tiener nog lekker spelen, laat de puber lekker ontdekken en uit zijn dak gaan en laat de jongere langzaam wijs worden.
De mensen die gaan bibberen bij het woord ‘puber’, raad ik aan zichzelf geen stof in de ogen te laten strooien.
De puberteit is vooral een periode om van te genieten en als er iets misgaat, ben je juist als ouder of opvoeder van onschatbare waarde door liefdevol de weg te wijzen en met wijsheid de rare stunten in goede banen te leiden.
Noem me gerust ouderwets, maar ik houd van pubers en hoop dat we de dwaling van het tienerwoord laten bij de schattige periode voorafgaand aan de puberteit waarin de tieners nog met poppen mogen spelen.
Dusss…….
Wist je dat ik in het programma 90 dagen opvoeden een hele week gereserveerd heb over pubers en wat je kunt verwachten in deze periode?
Met uitleg over wat een puber aan het doen is en wat hij moet doen om zich evenwichtig te ontwikkelen en hoe wij daarbij kunnen helpen?
Iedere dag is een minicursus op zich, dat beloof ik je?
Doe mee en begin vandaag nog. Je meldt je hier gemakkelijk aan.
Werk je met pubers en wil je meer leren over hun sociale vaardigheden en hoe je met hulpvragen over faalangst, pesten, leren, zelfvertrouwen, angst en boosheid en nog heel veel meer omgaat?
Volg dan de Praktische Pubercoach Opleiding of ga werken aan de sociale vaardigheden van pubers met de sociale vaardigheidstraining weerbaar communiceren waarin je pubers leert elegant hun zin te krijgen.
LET OP:
Nu 225 euro korting alleen via deze link op de zelfstudie van de Praktische Pubercoach Opleiding
en
Lees ook over dat wijffie dat ie wel even dacht in te pakken
Lees ook over wij maar hard werken voor weigerachtige pubers
Lees ook over pubers met autoriteitsproblemen
Lees ook over pubers alleen op vakantie
Bekijk de video over oogcontact en jongeren
Bekijk de video over pubers: vertrouw op Allah, maar bind wel je kameel vast
Geef een reactie