Aan de koffietafel vlakbij de paskamers is het goed toeven. Mannen zie je daar vaak met een kop koffie een krantje zitten lezen tot ze opgeroepen worden door hun vrouw om een oordeel te geven over het kledingstuk wat ze past. Niet dat zijn mening heel veel uitmaakt want ze wil meestal alleen bevestiging van haar eigen mening.

Heeft ze wel goed gekozen uit de rekken?

Welke tuniek mag mee naar huis en welke gaat terug in de rekken?

Het is trouwens nog best een klus om precies je nieuwe trui of jasje te vinden. Als je nog niet van te voren precies weet wat je wilt hebben moet je door vele rekken met kleuren, verschillende prints en verschillende modellen.

Als het kleding is voor het nieuwe seizoen is alles prachtig uitgehangen. Halve paspoppen mooi aangekleed en stapeltjes truien en broeken op een klein podium midden in de winkel met de mooiste en duurste items uitgelicht.

‘Kies mij, koop mij want ik ben bijzonder.’

In de uitverkoop is het diverser.
De paspoppen zijn verdwenen, rekken staan volgepropt en dichtbij elkaar.
Vooral vrouwen graaien met een zekere haast in de rekken, hier en daar een broek of blouse eruit halend. Hun ogen gaan keurend van boven naar onder, handen voelen aan de stof en lippen worden getuit.

Binnen een paar seconden wordt een besluit genomen: afwijzen en terughangen of meenemen om te passen.

Sommige vrouwen kunnen moeilijk kiezen. Staat het echt wel leuk, deze broek? Zit de kontzak wel op de goede hoogte? Is het pijpje wel strak genoeg? Hun vragende ogen schieten van de ene naar de ander, manlief moet goedkeurend hummen als de verkoopster zegt dat het echt mooi aansluit, blijft ze toch twijfelen.

Uiteindelijk maakt ze toch zelf een keus: Houden of afwijzen.

Je zou kunnen zeggen dat er vele momenten op een dag zijn waarop we een keuze moeten maken. Gaan we door of stoppen we. Nemen we iets aan of wijzen we het af.

Kinderen vinden het vaak erg moeilijk als ze worden afgewezen. Ze voelen dit als een persoonlijke afgang en trekken het zich erg aan.

Andere kinderen hebben daar weinig last gaan en bij hen komt een afwijzing niet echt binnen. Ze vinden het als het ware helemaal niet erg om als een kledingstuk weer in het rek te worden gehangen wachtend op de volgende die hen in het licht houdt.

Het is heel interessant om erachter te komen welke mechanismen een rol spelen bij afwijzing en afgewezen worden.

  • Hoe kan het dat dit het ene kind zoveel meer raakt dan het andere kind?
  • Waar heeft je afgewezen voelen mee te maken?
  • Wat doen kinderen die zich afgewezen voelen anders dan kinderen die daar geen last van hebben?
  • Wat doen kinderen die zich afgewezen voelen? Hoe herken je het gedrag bij deze kinderen?
  • Wat kunnen deze kinderen leren om zich beter te voelen en hoe help je hen hier heel effectief bij?

Allemaal hele interessante vragen die ik in deze video beantwoord.


Veel kinderen worden gehinderd door sociale angst of faalangst. Vele tientallen kinderen heb ik hiermee geholpen en dankzij hen heb ik een praktische en nuchtere online opleiding gemaakt waarmee jij direct aan de slag kunt om deze kinderen te helpen.

Wanneer je je nu aanmeldt voor de online opleiding ‘Kinderen helpen bij angst en faalangst‘ ben je verzekerd van een to the point en direct helpende aanpak.

Volg via deze link de online opleiding: ‘Kinderen helpen bij angst en faalangst


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)