logoTerwijl de wintertijd weer is ingegaan ben ik druk bezig met het nieuwe jaar.
Alle opleidingen voor het volgend jaar zijn ingepland en de reguliere opleidingen in Burgum zijn allemaal vol tot het najaar. Alleen is er nog ruimte om in het voorjaar aan Ik leer leren mee te doen in Zoetermeer, Hengelo en Bergen op Zoom.
Daarnaast ben ik altijd aan het nadenken over nieuwe blogs en artikelen voor de krant en de filmpjes waarin ik verschillende onderwerpen uit de kindercoach en opvoedcoach praktijk probeer te verduidelijken. Zijn er onderwerpen waarover je graag wilt lezen of die je wilt bekijken, laat het mij dan alsjeblieft weten.
In deze nieuwsbrief vind je weer verschillende linken naar blogs en filmpjes en goed nieuws.

Accreditatie Registerleraar en SKJ

De afgelopen periode ontving ik het goede nieuws dat alle opleidingen, uitgezonderd opvoedcoaching, zijn geaccrediteerd door Registerleraar en de basisopleiding en oplossingsgericht werken is geaccrediteerd door het SKJ. (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd)
Dit betekent dat de opleidingen voldoen aan de kwaliteitseisen van beide registers. Beroepskrachten die werken met kinderen en jeugdigen zijn verplicht zich te registreren en moeten daarvoor jaarlijks bijscholing volgen. Voor leerkrachten wordt dit mogelijk er januari een wettelijke verplichting al moet het kabinet daar nog een definitieve uitspraak over doen.
Op de website staan de punten en bij registerleraar mogen de punten van de afgelopen jaren toegevoegd worden. Dit is een mooie bijkomstigheid voor degenen die de afgelopen jaren een opleiding hebben gevolgd.
Regelmatig volgen ook teams leerkrachten een scholing en ook daarvoor zijn tot dusver alle opleidingen geaccrediteerd. Het aanbod kun je hier vinden voor leerkrachten.

Congres Ik leer leren

Aan het eind van het jaar zijn er 1000 Ik leer leren trainers. In heel Nederland, België en op Aruba worden aan kinderen vanaf een jaar of 10 deze trainingen gegeven.
Binnen kindercoachpraktijken en op scholen wordt Ik leer leren vooral individueel gegeven en er komen steeds meer groepjes kinderen die de training volgen.
Iedereen is enthousiast en cijfers, concentratie, motivatie en planningsvaardigheden gaan met sprongen vooruit. Het is natuurlijk prachtig dat dit de opbrengst is van de training.
Omdat ook de trainers heel enthousiast zijn en graag verdieping willen, organiseren we een congresdag op 11 maart in de buurt van Utrecht.
Er is slechts plek voor 150 trainers en velen hebben de datum al in de agenda gereserveerd.
Het programma zal gaan over pubers, hun brein en hun gedrag door Marijke Teeuwissen die puberexpert is. Over motivatie, executieve functies en concentratie ga ik het programma verzorgen. Business Consultant Maaike Bruggeman verzorgt twee programma onderdelen over klantwerving en alles wat met de commerciële kant van het trainer zijn te maken heeft.
Zodra het hele programma, de locatie en de kaartverkoop rond is, ontvangen alle trainers een mail met uitnodiging en vol =vol.

Blogs en artikelen

Kort na de vakantie schreef ik een blog over een aspect van hoogbegaafdheid en wat mogelijk een oorzaak is van vele hoogbegaafde drop outs. Dit artikel leverde geweldig veel reacties en aanvullingen op waardoor veel mensen prachtige informatie kregen en zich herkenden in de aangeboden informatie.
Lees het artikel en alle reacties.

Ook een discussiepunt in de media was de discipline van leerlingen en orde in de klas.
Wil je weten hoe het zit? Lees verder over orde in de klas.

Naar aanleiding van een vraag van een moeder schreef ik een blog over het geweigerd worden voor een feestje. Wanneer kinderfeestjes zo belangrijk worden en het iets gaat zeggen over je sociale status, is het natuurlijk een ramp als je wordt buitengesloten van een feestje. Als kind ga je dan aan jezelf twijfelen en ook vele ouders raken in de stress wanneer hun kind geen uitnodiging krijgt voor een verjaardag. Lees verder over sociale weerbaarheid

En wat als je gewoon een heerlijk rustig en introvert kind bent. Vroeger noemden we dit wel: ‘de kat uit de boom kijken’. In onze snelle wereld is daar vaak geen tijd meer voor.
Lees verder wat ik doe me de hulpvragen op het gebied van verlegen kinderen.

Nieuwe filmpjes

Op een snikhete dag in juli zijn er weer een hele serie filmpjes opgenomen waarin ik probeer onderwerpen die met kinderen en ouders hebben te maken te verduidelijken. Zo kun je ook de komende maanden nog de zweetdruppels in mijn haren gewaar worden als je goed kijkt want net op die dag was tot overmaat van de ramp de airco stuk.

Heel vaak komt de term fixed en growth mindset voor. Wat is dit en hoe kun je kinderen helpen om te leren omgaan met negatieve gedachten en gevoelens. Bekijk dit heldere instructiefilmpje met duidelijke materialen.

Wet jij wat problemen en talenten en kwaliteiten met elkaar hebben te maken en hoe je het snelst je talenten leert kennen?
Bekijk het filmpje over kwaliteiten en talenten snel opsporen.

Ouders en leerkrachten worden vaak wanhopig en pubers ontmoedigd door onvoldoendes die uit de hemel lijken te vallen. Hoe krijg je grip op je cijfers en wat is een manier om erachter te komen hoe je weer voldoendes kunt scoren?

En dan oogcontact. In onze wereld vinden we het van fatsoen getuigen om elkaar aan te kijken als we met elkaar praten. Maar kan dat eigenlijk wel?
Bekijk maar eens waarom jij niemand kan aankijken als je nadenkt.

Wil je alle andere filmpjes bekijken dan kun je deze link volgen.

Tot slot

Ik hoop dat je met plezier de nieuwsbrief hebt gelezen.

Heb je behoefte aan informatie kijk dan op mijn website waar je alles vindt over de opleiding tot kindercoach, over Ik leer leren, over de opleidingen voor l