Kinderen die hun eigen weg gaan

Hoe kun je leren je eigen mening te hebben?
Voor veel kinderen is het best lastig op te komen voor hun eigen mening en ze laten zich soms ringeloren door klasgenootjes. Ze durven dan niet zelf hun eigen spel te spelen of een voorstel voor een activiteit te doen, maar voegen zich altijd naar een ander.

Pubers die hun eigen weg gaan

Pubers willen er graag bij horen en dat kan ervoor zorgen dat pubers over hun eigen grenzen gaan. Meedoen met pesten, roken, drinken en blowen terwijl je dat eigenlijk niet wilt en in dezelfde mode meren lopen als de populaire kinderen in de klas.

Ouders die de regie uit handen geven

Veel ouders willen niets liever dan dat hun kind gelukkig is. Maar als het kind niet goed in zijn vel zit, raakt de ouder van slag en kan niet meer de veiligheid en geborgenheid geven die juist nodig is om zich weer goed te voelen. Ouders en kind omen dan in een negatieve vicieuze cirkel terecht.
Kinderen die veel miepen, piepen en jammeren om hun zin te krijgen en moeilijk om kunnen gaan met teleurstelling en het accepteren van een NEE, hebben in feite hun ouders ook aan een lijntje waardoor zij de regie bepalen.

In feite hebben we van jongs af aan te oefenen hoe we autonomie, zelfstandigheid en onafhankelijk kunnen leren. Ouders kunnen hun kinderen hiertoe stimuleren door hen veel fouten maken te gunnen en door regelmatig hun kinderen te frustreren waardoor ze voor zichzelf leren opkomen en hun eigen doelen leren bepalen.

Lees verder over dit onderwerp: Aan wiens touwtje hang jij?
Lees ook: Weerbaar opvoeden,hoe doe je dat?
Lees ook: Waarom ik een kind geen kanjer of held noem


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)