Ik krijg een kaartje in handen:
“Kinderen herinneren je niet om de dingen die je hen gaf,
maar om het gevoel dat je van ze hield”.
(R. L. Evans)
Betekenisvol
Veel mensen die ik ken waaronder leerkrachten, hulpverleners, familieleden maar ook passanten waarmee je zo eens in gesprek raakt, hebben de behoefte om betekenisvol te zijn voor een ander en dan met name voor kinderen.
Bert Hellinger zei het al: “Helpen is een diep menselijke behoefte” Helpen is echter ook een kunst die geleerd moet worden.
Het komt nogal precies.
We kennen allemaal het gevoel dat je soms de neiging hebt, de zo lief aangeboden hulp van een ander maar te accepteren, terwijl je je er eigenlijk niet door geholpen voelt.
Hulp die doorschiet
Het overkomt kinderen regelmatig dat ze geconfronteerd worden met hulp die helemaal niet helpt. Of hulp die pijnlijk is omdat deze de loyaiteit aantast die kinderen van nature hebben ten opzichte van de ouders.
Vooral in echtscheidingssituaties kan het voor kinderen ronduit pijnlijk zijn, als anderen één van de ouders gaan bekritiseren, hoe goed bedoeld ook.
Nog veel vaker worden kinderen geconfronteerd met volwassenen die iets “zielig” vinden wat een kind overkomt. Ze gaan dan heel erg hun best doen voor dit kind of nemen een overdreven behulpzame houding aan.
Het kind heeft hier echter bar weinig aan want wat moet het met al die overdenkingen en meningen van de volwassene?
Hoe je het went of keert, het kind zal het moeten zien te rooien in de situatie waarin het verkeert.
Wat helpt wel?
Steeds weer merk ik en hoor ik hoe behulpzaam het is als een kind in moeilijke omstandigheden een bemoediging krijgt van een volwassene.
Dit zijn vaak kleine, bijna onzichtbare gebaren: een schouderklopje, knipoog, een opmerking in de trant van dat het nog niet meevalt of juist hoe knap het is dat het kind zijn omstandigheden weet te verdragen.
Kinderen, maar ook volwassenen, hebben genoeg aan een bevestiging die recht uit het hart komt en die een verbinding maakt tussen twee mensen.
Hierdoor voelt een kind zich vele malen meer serieus genomen dan de mooiste cadeau’s die uitgepakt kunnen worden.
Die hebben vrijwel altijd een uiterste houdbaarheidsdatum.
Een gebaar, rake opmerking of knipoog op het juiste moment, met de juist intentie en met liefde gegeven staat echter voor eeuwig in het hart gegrift en kan een baken zijn in moeilijke tijden.
Lees ook: Duik eens in je herinnering
Lees ook: Bomen van kinderen
Lees ook: Bekijk het eens van een andere kant
Lees ook: Schuld bij echtscheiding
Geef een reactie