Welkom bij deze nieuwsbrief van Centrum Tea Adema.
Met deze nieuwsbrief wil ik je graag deelgenoot maken van leuke anekdotes, tips en kennis over alles wat te maken heeft met kinderen en hun ouders.
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je hebt opgegeven of omdat je op een andere wijze contact hebt gehad met Centrum Tea Adema voor kindercoaching, opvoedcoaching en opleidingen.
Ik wens je veel leesplezier en voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen naar anderen waarvan je verwacht dat ze interesse hebben.
Vakantie terugblik
Nog een paar dagen en dan gaat het Noorden ook weer naar school. Heel Nederland is dan weer met frisse moed (of tegenzin) aan een neiuwe seizoen begonnen.
Op de camping had ik een korte ontmoeting met een meisje van een jaar zeven. Een kind wat nog heerlijk de wereld kan nemen zoals het is. En omdat het vakantie was, heb ik even een poosje gemijmerd over de wereld en de ontwikkeling van kinderen rond de zeven jaar. Lees maar over kinderen in die leeftijdsfase.
Mijn dochter ging naar het ‘pubereiland’ Terschelling. Wil je weten hoe een puber dat fixt en hoe jij je alvast kunt voorbereiden op volgend jaar lees dan verder.
Veel mensen zullen overigens ook blij zijn dat het normale ritme weer zijn aanvang neemt. Vooral voor gezinnen die gescheiden leven, kan de vakantie periode best een pittige emotionele aanslag zijn. Lees maar waarom.
Onderwijsverniewingen?
De afgelopen weken stonden er weer veel artikelen in de krant over hoe ons onderwijs is georganiseerd en hoe het anders zou moeten. Met name het idee over aparte jongens en meisjes klassen roept veel reacties op en ik kon natuurlijk niet achterblijven.
Wil je mijn mening weten over dergelijk hokjesonderwijs, lees dan verder…..

Daarnaast lijkt het wel alsof iedereen ontevreden is over het onderwijs. In mijn praktijk krijg ik natuurlijk meest te maken met kinderen die ergens vastlopen. Het is me de afgelopen jaren vooral opgevallen dat er veel te doen is over hoe taal en rekenen te leren. Ik vrees echter dat we soms vergeten te kijken naar de voorwaarden voor goed kunnen leren. En daar is best nog wel wat te halen. Lees maar eens….

Opvoeden
Samen je kinderen opvoeden is voor veel ouders het ideaal. Vaak al voor de zwangerschap een feit is, zijn deze idealen diepgaand besproken. De taken zullen zo eerlijk mogelijk worden verdeeld en toestanden zoals bij vrienden en de buren zullen jullie niet overkomen
Gelukkig gaat het goed in de meeste gezinnen, maar hier en daar moet er flink aan getrokken worden om de sfeer iedere dag gezellig te houden.
Hoe kan dat? Lees verder als je het antwoord wilt weten

Iedereen die kinderen heeft, kent het. Bij het ene kind gaat alles vanzelf en bij het andere kind lijkt het soms alsof al je acties geen weerklank vinden. Op dat moment komen ook de opvoedadviezen langs. Toch kan het heel simpel zijn. Nieuwsgierig? Ontdek maar of jouw kind een paardenkind of een ezelkind is en hoe je daar mee omgaat. Lees verder…..

Als kinderen ouder worden, zijn er vaak al patronen ontstaan binnen een gezin. De verhoudingen liggen vast en actie en reactie zijn redelijk voorspelbaar. Dit geldt voor ieder gezin en het is tussen ouders vaak een bron van irritaties. Vooral als een kind op een min of meer dwingende manier zijn zin wil doordrijven, is er vaak sprake van een interessant fenomeen. Dan kan je dwingende kinderen en slappe moeders tegenkomen. Lees verder……

Uit de praktijk
Sommige kinderen hebben een speciaal talent voor het verzinnen van problemen.  Is het ene probleem opgelost, dan komt er iets anders voor in de plaats.
Als de angst voor zwemles is bestreden, dan komt een logeerpartijtje in zicht. Als de ruzie met een vriendinnetje is opgelost, is er plotseling een ander kind dat pest.
Mocht dit je bekend voorkomen, lees dan hoe je kunt omgaan met kinderen met een groot ” probleem verzin talent”. Lees verder……

Angst hoort bij het leven en we kennen het allemaal in meer of mindere mate. Hoe kan je daar mee omgaan? Wil je weten hoe de puber met examenvrees hier naar keek? Lees verder…

Nieuws en praktijkdag voor kindercoaches op het programma
Sinds kort twitter ik. Het was een hele stap. Lees maar hoe ik het uit eindelijk een beetje onder de knie kreeg. Wil je mij volgen dan zul je zelf moeten ontdekken hoe je dat doet. Mijn twitternaam is…. kindercoaching.

Nieuw is de praktijkdag voor het werken met het materiaal van de kindercoach. Dit is een hele dag oefenen met praktijksituaties van de kindercoach.
Tijdens deze praktijkdag leer je vooral hoe je door middel van het combineren van verschillende materialen een maximaal effect kunt bereiken. Je krijgt feedback en ontdekt nieuwe manieren van coachen. De modellen die je uitgereikt krijgt als stroomschema’s ondersteunen je hierbij. Alle bij- en nascholingen staan beschreven. Lees verder over de inhoud en wat je kunt leren…..

Wil je nog meedoen met een studiedag of praktijkdag dan kan je nog inschrijven. Er is plek bij de dagen over leerproblemenen, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid, bij adhd en autismeverwante stoornissen en bij de studiedag over echtscheiding, verlies en rouw.
De dag over werken met verhalen en metaforen heeft ook nog ruimte voor een paar deelnemers. Kijk bij de bijscholingen over de inhoud en de agenda. Mail voor opgave naar info@teaadema.nl

De opleidingen beginnen vrijdag weer en ik heb er veel zin in. De nieuwe locatie is prachtig geworden. Naat het leslokaal is er nu eindelijk ruimte voor een volwaardige ruime eetkamer. Aly Westerhuis en Kitty Bakker exposeren hun kunst. Van Kitty heb ik de lisdodden aangeschaft die mooi tot hun recht komen in de hoek van de opleidingsruimte.

Heb je vragen over de praktijk of de opleiding, neem gerust contact op.

Boekentip
Tot slot nog een boekentip voor de lezer onder ons.
Helaas kom ik vaak tijd tekort om de stapel boeken die op mij ligt te wachten eens heerlijk ontspannen door te lezen. In de vakantie heb ik dat gelukkig voor een deel kunnen inhalen. Een indru