Welkom bij deze nieuwsbrief van De Praktijk voor Kindercoaching.
Met deze nieuwsbrief wil ik je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en de agenda voor de komende tijd.

Daarnaast vind ik het leuk om je deelgenoot te maken van leuke anekdotes, tips en kennis over alles wat te maken heeft met kinderen en hun ouders. Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je hebt opgegeven of omdat je op een andere wijze contact hebt gehad met De Praktijk voor Kindercoaching.
Ik wens je veel leesplezier en voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen naar anderen waarvan je verwacht dat ze interesse hebben.

Opvoeden

In de krant las ik dat één op de tien ouders opvoedingsondersteuning vraagt. Dat is best veel en ik vraag me wel eens af hoe dat komt. Aan de andere kant kan ik me er veel bij voorstellen. Want ik weet nog best  dat ik me ook wel eens wanhopig afvroeg of het allemaal ooit goed zou komen met het opvoeden van onze kinderen.
In de rubriek lessen voor ouders vind je een aantal artikelen met een klein beetje stof tot nadenken. Lees maar en beoordeel of je er wat mee kunt.
Trouwens, vooral met pubers schijnt opvoeden een hele uitdaging te zijn.

Kort nadat ik mijn artikeltje over pubers had gepubliceerd kreeg ik televisie Rijnmond aan de telefoon met de vraag of ik in hun omgeving ook alsjeblieft een collega had die iets met pubers kon beginnen. Ze wilden hier graag een reportage over maken en konden niemand vinden die het werken met pubers leuk vindt..

En wil je een beetje ontspannen je kinderen begeleiden naar volwassenehid dan is het soms slim om te onderkennen wie een probleem heeft. Lees daarvoor: wie is probleemeigenaar

Ruzie in de tent

Langs de snelwegen zijn borden geplaatst die waarschuwen voor huiselijk geweld. Er ligt een relatie tot het WK voetbal.
Dit schijnt te maken te hebben met het gebruik van alcohol en het kunnen omgaan met gevoelens van teleurstelling. Ouders en kinderen kunnen flink last hebben van onderlinge ruzie en oneigheid. Vaak ontstaan vanuit verkeerde verwachtingen ten opzichte van elkaar. Boosheid en frustratie kan een gevolg zijn.
Binnen mijn praktijk krijg ik regelmatig vragen van ouders over boosheid bij hun kind. Ik bekijk boosheid op verschillende niveau’s. Allereerst kun je het hebben over boosheid in relatie tot de opvoeding:

Lees over dealen met boosheid. Als dit geen oplossing brengt kun je verder kijken en daarna nog verder, want waar komt die boosheid toch vandaan? Lees verder over boosheid en in de spiegel kijken.
En heb je dan toch ruzie in de tent, lees dan de feiten en de tips

Zo maar wat handige tips

In de praktijk voor kindercoaching maak ik heel bewust gebruik van onze taal. Het maakt nogal uit of ik tegen een kind zeg dat ik er op vertrouw dat hij het zal en kan leren of dat ik zeg: “probeer het maar”. Van proberen is nog nooit iets terecht gekomen, daarvoor zul je toch echt iets moeten doen.
Als rechtgeaarde Nederlanders en Friezen zullen we geneigd zijn onszelf regelmatig wat in te houden: “Doe maar gewoon…..” En toch…  let maar eens op wat je zegt en maak een start met slim taalgebruik en kijk eens naar de oude waarbeid: wat aandacht krijgt groeit. Gebeurt er bij jou thuis wat jij wilt of gebeurt datgene wat je liever niet wilt? Naast taal is het interessant eens wat langer stil te staan bij het fenomeen opruimen. Hoe leer je dit aan kinderen, wat is het belang en hoe kun je nog meer kijken naar opgeruimd staat netjes?

De opleiding tot kindercoach

Vorige week hebben de eerste zes cursisten het certificaat voor de basisopleiding tot kindercoach ontvangen.
Tot mijn complete verrassing is de belangstelling heel groot. In mei was binnen een week de ingelaste opleiding die start in november vol geboekt. In de weken daarna volgden nog eens zoveel aanmeldingen voor de wachtlijst. Daarom heb ik toch het besluit genomen om vanaf de groepen 3 en 4 het aantal cursisten uit te breiden. Er is nu alleen nog plek op de wachtlijst voor het geval er onverhoopt mensen uitvallen in 2010.
De groep die start in januari 2011 begint zich eveneens al te vullen. Alleen de locatie van de opleiding is op dit moment nog een beetje onduidelijk. Wel zal het in de buurt van Noardburgum zijn. Voor vragen uit het zuiden des lands en vanuit België heb ik nog geen oplossing. Mogelijk is het in de toekomst een optie om een aangesloten 5-daagse basisopleiding te geven in België of Zuid-Nederland. De groepsgrootte wordt nu rond de 10-12  personen. Er is dan nog voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht voor het leerproces van de cursist. Dit is voor mij een belangrijke voorwaarde omdat ik zelf zo geniet van de verhalen en de ervaringen van de cursisten.
Mooi vind ik ook de diversiteit van de cursisten. De één komt voor een carrière-scwitch, de ander uit de kinderopvang of hulpverlening en weer anderen uit het onderwijs.

Allemaal delen ze het verlangen en de wens om iets meer te kunnen betekenen voor kinderen en ouders.  En iedereen is gemotiveerd om daarvoor te investeren in zichzelf en in de omgeving waarin ze nu al werken. Vanuit het onderwijs hoor ik regelmatig zorgen over de toekomst voor leraren en kinderen. Want waar blijft het plezier in de klas?
Laten we hopen dat we met elkaar investeren in een inspirerende aanpak voor kinderen in ontwikkeling.

Vaderdag

Morgen is het vaderdag. Heb jij ze ook al eens gesignaleerd: de Intertoys en Mc Donald’s vaders?
Laten we zuinig zijn op de vaders van kinderen. In de huidige tijd missen kinderen, vooral jongens, mannen om zich heen. Kinderen hebben vaders nodig, misschien wel zo’n ouderwetse. Gewoon zo één waar je lekker op kan leunen, waar je mee kan stoeien na het eten en die je laat paardje rijden op zijn rug. Die vader die zo nu en dan de regels brult en ervoor zorgt dat alle kinderen in de pas lopen.

Misschien hebben je kinderen nog wat aan het torenhoog moederdag ontbijt wat evengoed voor een hongerige vader gemaakt kan worden.
In ieder geval een prettig weekend en tot een volgende keer.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)