Het is al jaren iedere keer weer fantastisch en soms zelfs oprecht ontroerend om te lezen welke resultaten zijn behaald door het volgen van een online opleiding over boosheid, angst of oudergesprekken.
Iemand die bij mij een online zelfstudie volgt en een certificaat wil ontvangen, mag een casusbeschrijving inleveren waarin duidelijk wordt dat de lesstof is begrepen.
Dat blijkt dan uit een beschrijving van het probleem, wat je gedaan hebt om het op te lossen, welke stappen je hebt gevolg en wat het resultaat was.
De boze jongen op de BSO
Onderstaande casus ontving ik van een ervaren medewerker die op verschillende groepen werkt als pedagogisch medewerker met kinderen van 0-12 jaar.
Op een BSO waar ik werk is een jongen van 6 jaar dat agressief gedrag vertoont. Hij verstoort de hele groep, neemt kinderen mee in zijn gedrag.
Wat ik heb geleerd van deze cursus is hoe ik anders met kinderen in gesprek kan gaan. Ik heb geleerd dat ik me niet alleen moet richten op het negatieve gedrag, maar vooral ook op het positieve.
Na gesprekken zoals het in de opleiding staat met het kind zelf en met zijn moeder, ben ik erachter gekomen dat het kind bovengemiddeld presteert op school en dus behoorlijk intelligent is.
Tijdens ons gesprek gaf de jongen zelf aan dat hij zich verveelt op de BSO.
We hebben besproken wat hij graag zou willen doen, en hij kwam met behoorlijk wat ideeën.
Vervolgens hebben we gekeken welke ideeën haalbaar waren en de rest van de groep er ook bij betrokken.
Ook hebben we besproken wat hij de volgende keer kan doen als hij boos wordt, maar dit is tot nu toe nog niet voor gekomen.
Het mooie gevolg hiervan is dat het nu gezellig is op de groep.
Het agressieve gedrag is gestopt, en ook de andere kinderen gaan weer met plezier naar de BSO.
Daar word je toch blij van?
Hoe mooi is het dat door concrete lesstof, vele voorbeelden en makkelijk in praktijk te brengen handelingen een dergelijk resultaat wordt bereikt?
Stel je eens voor voor hoeveel kinderen om deze jongen heen, zijn ouders, de pedagogisch medewerkers en natuurlijk vooral voor deze jongen zelf deze ene medewerkster verschil maakte door een andere aanpak.
Leren over boosheid
Vanaf 2005 werd boosheid in mijn praktijk voor kindercoaching en opvoedcoaching een steeds belangrijker thema. Na verloop van jaren kwam ik erachter dat het omgaan met boosheid in no-time getransformeerd kon worden tot helpend gedrag.
Je hebt hiervoor een aantal cruciale stappen te zetten en als je die volgt, verandert er iets in het uiten van boosheid terwijl het boze gevoel er gewoon kan en mag zijn.
Er zijn tussen 9 en 12 cruciale punten waar je aandacht aan moet besteden en deals over moet sluiten met het kind en zijn ouders. Dan verdwijnt soms jarenlang negatief gedrag als sneeuw voor de zon!
Hoe cool is dat?
Dat je boosheid gewoon diepgaand kunt begrijpen en handelen naar dat wat direct goed helpt?
Wil je leren van mijn ervaringen en zelf het wiel niet meer hoeven uitvinden?
De opleiding ‘Kinderen helpen bij boosheid‘ ligt voor je klaar.
Volg hem nu en maak morgen al verschil en je zult verbaasd zijn over de simpele doch wel noodzakelijke aanpak.
Lees ook over waarom slaan op een boksbal niet helpt
Lees ook over hoe jij je kind aan een driftbui helpt
Lees ook over hoe jij weer liep te sussen dit weekend?
Bekijk ook de video over wat kinderen boos maakt
Bekijk ook de video over waarom strenge leraren zo geliefd zijn
Geef een reactie