Ze hebben er echt een neusje voor.
Pubers die een probleem hebben en het zo weten te draaien dat ouders en leraren in de ‘ik-ga-je-helpen-en-het-voor-je-oplossen-houding’ springen.
En het geweldige wat ik steeds weer zie en hoor, is dat er altijd weer iemand intrapt.
Heerlijk!
Laat ik wat voorbeelden noemen van de klachten van pubers:
- Ik ga het toch niet halen want het is te moeilijk voor mij
- Ik ben de enige die niet meegaat
- Als ik eerst naar school moet en daarna werken kan ik mijn huiswerk niet maken
- Direct na het sporten kan ik echt niet eten
Voel je de druk al een beetje?
De winst van hulpeloosheid
Waar ze zo goed in zijn en waar ze als kind al naar hartenlust mee oefenen, is benoemen dat er een probleem is waar zij niets aan kunnen doen.
De truc is: Je poneert je klacht, doet een beetje zielig over jezelf, geeft je ouders of leraar impliciet de schuld en wacht dan af of doet er nog een schepje bovenop
Met een beetje mazzel leert een kind zo al jong dat hij hulpeloos is en dat hij de volwassenen daarmee in de actiestand krijgt.
Er rest hem dan niets meer dan opgelucht ademhalen dat er weer iets is opgelost.
Zit het tegen en krijgt hij tegengas dan is discussie, boosheid en geklaag het gevolg.
Hoe dan?
Wat ik hiervoor een beetje overdreven schets, komt regelmatig voor en is een gedragspatroon wat al jong ontstaat.
Gewoon omdat wij ouders in de loop der jaren onze kinderen steeds meer zijn gaan bedienen om met een helikopterblik in de gaten te houden of ons nageslacht wel gelukkig is.
Natuurlijk weet iedere ouder dat curlen, bedienen en helikopteren niet de beste opvoedoptie is voor de lange termijn, maar ga er maar aanstaan: overeind blijven bij de welgemikte klachten en problemen van je kind.
Zelfs leraren en hulpverleners zie ik bij bosjes door de bocht gaan voor de hulpeloze pubers.
Door een beroep te doen op ons schuldgevoel, onze behoefte om goed genoeg te zijn en onze behoefte om het allerbeste te willen, staan we altijd klaar.
En daar gaat ie mis want we zijn niet ouder, leraar of hulpverlener geworden om kinderen en pubers hulpeloos te leren worden. Wij mogen leren hoe we omgaan met deze aangeleerde hulpeloosheid.
Kijk voorbij het probleem of klacht
Je puber zijn klachten zijn natuurlijk wel echt.
Daar is geen enkele twijfel aan.
Het is alleen de vraag of jij hard moet werken voor een puber die zijn taken weigert te doen omdat hij denkt dat er iets mis is.
Wil je de wereld van de klagende puber oplossen dan kun je de volgende stappen nemen,
Je:
- Begint met het besluit dat jij niet het toverstokje van de puber bent en dat hij absoluut in staat is zelf zijn problemen op te lossen
- Weigert met oplossingen te komen. Deze zijn zinloos want ze worden van tafel geveegd tenzij jij het zodanig oplost dat puber geen probleem meer heeft.
Al moet je niet verwonderd zijn over klachten dat je het niet goed gedaan hebt. Ook dat nog! - Geeft erkenning voor de behoefte om het goed te willen doen en de angst dat het niet lukt
- Stelt de nodige vragen hoe puber zich beter kan voelen en hoe hij denkt het op te lossen
- Geeft vertrouwen dat het lukt en ga je eigen gang waarbij jij je best wel even vervelend mag voelen over je puber in de steek laten.
Maar weet dat dit het beste is wat hem kan overkomen - Houdt op de achtergrond een oogje in het zeil, bijt je tong af en zet je voeten in beton en weersta de verleiding in het oude patroon van helpen te schieten.
Wanneer je op deze manier de ergste nachtmerrie wordt voor een puber, doe je hem het allergrootste plezier waardoor hij zelfvertrouwen opbouwt door zijn zaakjes zelf op te knappen.
Bijkomend voordeel: Ne het de mist ingaan van poging nummer zoveel ontdekt puber dat ie het toch wel kan, niet de enige is, er planningen bestaan om huiswerk te maken en hij zelf na het sporten zijn potje op kan warmen.
Kun jij nog wat ondersteuning gebruiken of wil je achter het geheim van zelfstandige pubers en opgeruimde ouders komen?
Weet dat ik zowel op het gebied van leren als op het gebied van sociale vaardigheden interessante trainingen heb die in een mum van tijd pubers leren op eigen pootjes te staan.
Een waarbij ze verantwoordelijk leren zijn voor hun eigen acties.
Eventueel doe je eerst de gratis test: Hoe reageert mijn puber? waarbij je al interessante inzichten krijgt.
Kijk verder maar eens bij Ik leer leren
of de sociale vaardigheidstraining weerbaar communiceren
Geef een reactie