Kinderen met weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld presteren vaak minder en vinden zichzelf minder waard dan andere kinderen. Ze geven zichzelf minder in groepen.
Ze denken dat ze niets kunnen en vragen veel bevestiging van andere kinderen en van volwassenen. Ze proberen vaak controle op de situatie te houden en houden alles in de gaten.
Het ene kind met weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld trekt zichzelf terug en het andere kind heeft juist de neiging om zich meer boos en agressief op te stellen.
Identiteit of gedrag?
Deze kinderen zijn vooral bang dat ze er niet bij mogen horen en het niet goed doen. Het gevaar is dat dit in hun identiteit gaat zitten en dat ze zich identificeren met hun mislukking. Ze verwarren wie ze zijn met wat ze wel of niet kunnen. Dat maakt een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld ook veel moeilijker om aan te pakken. Iets wat je niet kan is te leren met de juiste handelingen, maar wie je bent voelt als een vaststaand gegeven en dat maakt het zo lastig om er invloed op te krijgen.
Wij proberen kinderen vaak gerust te stellen als ze tekenen van weinig zelfvertrouwen laten zien of we jagen ze over de kling. Beide manieren helpen dit kind niet.
In deze video
Wat wel helpt is dit kind uitdagen en samen ontdekken wat er werkt en wat ze kunnen doen. In deze video leg ik uit hoe je dat doet.
In deze video vertel ik ook over een prachtig voorbeeld uit mijn praktijk over hoe je op een prachtige manier grip krijgt op hoe een kind over zichzelf denkt en hoe dat kan veranderen.
Werk je met kinderen of jongeren en wil je leren over hoe je hen snel en adequaat kunt helpen bij hun angst en faalangst?
Meld je dan hier aan voor de online opleiding: Help kinderen bij angst en faalangst. Je kunt direct starten en morgen al de eerste kinderen én hun ouders helpen.
Geef een reactie