Welkom bij deze nieuwsbrief van Centrum Tea Adema
In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:
Omgaan met emoties
Voordelen van problemen
Wat is belangrijk als je naar een kindercoach toe gaat.
.
.
Omgaan met emoties
Kinderen moeten veel leren voor ze volwassen zijn. Een van de meest belangrijke zaken die kinderen hebben te leren is omgaan met hun emoties. Vrijwel alle volwassenen vinden dat een kind goed in zijn vel moet zitten. In de kindercoach praktijk is het leren omgaan met emoties, naast concentratieproblemen het meest belangrijke onderwerp.
Twee belangrijke emoties waar kinderen mee hebben leren te dealen zijn angst en boosheid.
Bij angst moet je kinderen stimuleren vooruit te gaan. lees maar hoe je dat doet……
Bij boosheid hebben kinderen te leren als het ware even een stapje achteruit te doen. Lees maar wat ouders bij boosheid vooral NIET moeten doen……
Omgaan met boosheid blijft een zeer belangrijk thema. Het werkboekje “ik ben boos” wat kinderen helpt bij het leren omgaan met boosheid, wordt nu ook steeds vaker besteld door jeugdhulpinstellingen, kinderopvang en scholen. Vele kindercoaches werken er inmiddels ook al mee. Hoe je het boekje kunt gebruiken en reacties er op lees je hier verder……
Voordelen van problemen
In onze beleving denken we altijd dat we zo snel mogelijk van een probleem af moeten zien te komen. Niets is echter minder waar, want problemen bieden ons ook veel. Denk maar aan het kind wat naar gedrag vertoont. Meestal levert dit veel aandacht op. Positief is dan iets anders, maar aandacht is aandacht en zo is dat voor een kind.
Het voordeel van een probleem kan enorm groot zijn en dan kan je als coach en ouders leuk bedenken wat je wilt, maar verbetering zal er dan niet komen.
Vandaar dat er in de opleiding tot kindercoach vooral ook aandacht wordt besteed aan de vaak onzichtbare voordelen van een probleem. Lees maar hoe dat werkt…..
Wat is belangrijk als je naar een kindercoach toe gaat
Ouders melden hun kind aan bij een kindercoach omdat het een kind op de een of andere wijze niet goed gaat. De houding van de kindercoach is dan erg belangrijk. Je wilt als ouder en kind wel perspectief ervaren.
Wanneer een kindercoach ervan uitgaat dat een kind alleen maar een probleem heeft omdat het nog iets moet leren wat het nog niet kent, is er heel veel ruimte.
Op die manier zorgt een kindercoach ervoor dat kind en ouders aandacht krijgen die gericht is op leren, in plaats van op vastgezette vicieuze cirkels.
De essentie van kindercoaching is daarom leren, lees maar waarom…..
Daarnaast is het van groot belang dat een kindercoach oog heeft voor het hele gezin. Het probleem van een individueel kind kan een enorme impact hebben op het hele gezinsleven. Daarom is het ook zo belangrijk samen te werken met de ouders van het kind. In mijn praktijk doe ik dat heel letterlijk doordat de ouders vrijwel altijd aanwezig zijn tijdens de coaching. Immers: ouder en kind gaan weer samen naar huis en het is de bedoeling dat daar het echte werk wordt verzet. In de praktijk wordt de richting gewezen.
Het resultaat is vrijwel altijd dat het aantal afspraken flink kan worden beperkt door deze manier van werken.
Een nog onvoldoende onderzocht item is, of het mogelijk is met zogenaamde opstellingen te werken met kinderen. Ik heb daar oprecht mijn twijfels over. Lees maar waarom…. En wie het weet, mag het zeggen :-)
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Ben je ouder en wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Heb je vragen, neem dan gerust contact op.
Geef een reactie