Sinds kort is er een nieuwe serie boeken op de markt. Het gaat om help-oefen boeken die praktische handreikingen geven voor kinderen en hun ouders.
De schrijver van deze boeken is Dawn Huebner. Inmiddels heb ik alle boeken aangeschaft en geef ik de titels mee aan ouders.
Wanneer kinderen problemen of vragen hebben die zich afspelen op het emotionele of gedragsmatige vlak, gaf ik al vaak een eigenhandig gemaakt werkboekje mee.
Deze boeken zijn daar een prachtige aanvulling op.
Ouders kunnen er veel aan hebben in het begeleiden van hun kind.
De titels van de verschillende boeken zijn:
Wat kun je doen als….
- je te snel boos bent.
- je teveel piekert.
- je niet durft te slapen.
- je verkeerde gewoonten hebt.
- je vaak moppert.
- je gedachten vast lopen
Waar kunnen deze boeken bij helpen?
Je zou kunnen zeggen dat deze boeken de kindercoach overbodig maken en tot op zekere hoogte is dat ook zo. :-)
De boeken voorzien in duidelijke uitleg en informatie over het probleem en de achtergronden van genoemde problemen. Daarnaast bieden ze een prachtig stappenplan en beschrijven de valkuilen waar ouders en kinderen vaak induikelen op hun weg naar verandering en verbetering. Allemaal zaken die een kindercoach ook doet.
Waarom dan toch nog naar de kindercoach?
Een kindercoach kan nog specifieker ingaan op de problematiek die speelt en vanuit de ontwikkelingspsychologie nog extra’s toevoegen die opvallen. Verschillende problemen zijn op verschillende leeftijden volstrekt normaal, maar op een andere leeftijd kan het wijzen op een ernstige verstoring van de ontwikkeling van het kind.
Zo kijk ik bijvoorbeeld altijd naar hoe een kind beweegt, hoe maakt het kind contact, wat is de leerstijl, welke hobbies heeft een kind. Minstens zo belangrijk is de gezinssituatie: hoe gaan ouders en kinderen met elkaar om, wat is belangrijk, wie heeft het voor het zeggen, welke plek heeft een kind in de kinderrij en welke invloed hebben familie-omstandigheden.
Daarnaast is van cruciaal belang hoe ouders en kinderen met elkaar communiceren, welke waarden en verwachtingen hebben ouders van kinderen en hoe laten ze dit weten, wat wordt wel en wat wordt niet uitgesproken.
Al die observaties en feiten geven informatie over het kind, zijn ouders en de capaciteiten en mogelijkheden tot verandering. En dat is natuurlijk niet in een boek te vangen!
Waar maakt de kindercoach het verschil?
De kindercoach zet in op de grootst mogelijke verandering en spreekt daarvoor ouders en kind aan op wie ze willen zijn en hoe ze over zichzelf denken.
Dat zijn de gebieden waarin verandering plaatsvindt en die je als kindercoach hebt te ontdekken!.
En de boeken, kaartjes en spelletjes die de kindercoach doet met kinderen en ouders zijn daarvoor een prachtig hulpmiddel. Hierdoor leren ouders en kinderen opnieuw te kijken naar hun probleem en zien ze dat ze in staat zijn tot verandering en het aanleren van nieuwe gewoontes.
Dan is de rol van de kindercoach: Kinderen en ouders zodanig begeleiden dat ze in staat zijn hun problemen te overwinnen. En de makkelijkste stap daarin is het aanleren van nieuw gedrag.
En laat daarbij deze prachtige boeken (en vele andere hulpmiddelen als tekenen, spelen, kleien, coachingskaartjes en spelletjes) een prachtig hulpmiddel zijn.
En ouders en kindercoaches: Deze prachtig vormgegeven boeken kan ik ten zeerste aanbevelen, allemaal stuk voor stuk. Klik hier voor een beschrijving.
De kindercoach ziet wat er in de essentie nodig is en zorgt voor inzicht en de wil tot verandering en verbetering.
Op deze manier loop je even samen een eindje naast elkaar op het levenspad.
Wil je leren hoe je dat doet als kindercoach? Dié noodzakelijke verandering inzetten die nodig is voor een kind en hoe hiervoor de middelen als boeken, kaarten en spelletjes, maar ook tekenen, spelen met handpoppen en kleien te gebruiken? Lees dan over de opleiding tot kindercoach.
Lees meer in de categorie opvoedtips.
Geef een reactie