Helaas komt pesten nog heel veel voor en ik vrees dat het ook altijd zo zal blijven. Zeker sinds mijn dochter mij kortgeleden wees op een artikeltje in de krant voor kinderen, (7 days, voorheen kidsweek) waarin stond dat pesten in het bejaardenhuis nog veelvuldig voorkomt. Zelf zat ik eens in een overleg met volwassenen waarvan een aantal elkaar kende vanaf de basisschool. Hoe verder het overleg vorderde, hoe meer ik de indruk kreeg dat ik eigenlijk getuige was van oude vetes uit de basis schooltijd van betrokkenen. Het is lastig tot een goed besluit te komen wanneer mensen worden gehinderd door spoken uit het verleden.
Helaas is er geen kant en klaar recept te geven om pesten te stoppen en over te stappen in een wereld van harmonie. Wat je wel kunt doen is zicht krijgen op alle aspecten die gewoonlijk een rol spelen wanneer er sprake is van pesten. Bij het in kaart brengen van de problematiek kan er ruimte gevonden worden voor oplossingen.
Meest essentieel is het versterken van de slachtoffers en ervoor zorgen dat het pesten stopt.
Hoe pak je dit aan?
Op 24 november 2009 houdt de Praktijk voor Kindercoaching een workshop over pesten:
Als uw kind wordt gepest raakt dit u diep als ouder. Pesten is een pijnlijk onderwerp om over te praten.
Vooral als het pesten voortduurt is er sprake van een overmaat aan gevoelens: verdriet, frustratie, boosheid, teleurstelling en een diepe gekwetstheid.
Pesten heeft verregaande gevolgen voor het kind, het tast het zelfvertrouwen aan, geeft gevoelens van eenzaamheid of zelfs depressies.
Als ouder voelt u zich vaak machteloos en weet vaak niet goed hoe u uw kind het beste kunt helpen. School neemt niet altijd het pesten serieus of houdt zich aan de protocollen op dit gebied.
Als ouder voelt u ook de pijn en het verdriet van uw kind en is het lastig en dubbel om op een juiste helpende manier er te zijn voor uw kind.
In deze workshop brengen we het fenomeen pesten in kaart en kijken we welke impact dit heeft op uw (gezins)leven. We hebben het over gepest worden maar óók over zelf pesten, want ook pesters hebben aandacht en versterking nodig.
We oefenen met het aanleren van technieken zodat u uw kind kunt stimuleren te leren hoe hij kan omgaan met het pesten, zodat het kan stoppen. U krijgt praktische handreikingen en tips waar u direct mee aan de slag kunt en die passend zullen zijn bij u en uw kind.
Regelmatig zal op deze weblog voortaan aandacht worden besteed aan het fenomeen pesten.
Meer in categorie: cursus en workshop en pesten.
Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de Praktijk voor Kindercoaching
Geef een reactie